Favoriet: Horton Plains

Het natuurgebied Horton Plains ligt op een hoogte van ruim 2000 meter en biedt een grote diversiteit aan fauna en flora.  Collega Mariëlle wandelde naar World's End en de Baker's waterval.

Via haarspeldbochten het plateau op

Vanuit het charmante Nuwara Eliya waar de theeplantages de omgeving groener dan groen kleuren, ging onze collega Mariëlle op pad naar 'het einde van de wereld' in de Horton Plains...  

Voor dag en dauw ben ik opgestaan. Buiten wacht mijn vervoer voor vandaag, een groene oude jeep met een vrolijke chauffeur die uitbundig vertelt over de omgeving. Ik heb geluk, zegt ie, na twee maanden regen eindelijk weer een echte zonnige dag.
Het is ongeveer een half uur rijden naar de entree vanuit Nuwara Eliya. Ik slaap nog half maar dat verandert als de weg slechter wordt en we via haarspeldbochten de bergen in rijden. Onderweg spot ik in een boom een witbaardlangoer (ook wel paarsgezichtbladaap genoemd) en als we bij de ingang arriveren zien we enkele sambarherten.

Verboden voor plastic

Er mogen geen plastic verpakkingen de Horton Plains in, ook niet als je de intentie hebt om je afval echt wel mee terug te nemen. Er wordt gecontroleerd en eventueel kun je een papieren zak krijgen om je snacks, gestript van alles wat plastic is, in mee te nemen. Er wordt je zelfs gevraagd om eventuele etiketjes van je waterfles te halen.

Gemakshalve eten we eerst ons ontbijt op in de jeep voordat we met de hike starten. Het hotel heeft een picknickontbijt meegegeven, veel te veel natuurlijk: per persoon vier sandwiches, een cakeje, een croissant, een koekje, een banaan, yoghurt en mierzoete chocolademelk. Ik deel het ontbijt met de chauffeur. Dan ga ik met mijn gids Darshana op pad. 

Met de voeten over de rand van de afgrond

De rondwandeling die ik maak door de Horton Plains is ca. 8,5 kilometer en niet heel zwaar. Goede wandelschoenen zijn wel aan te raden. Ik loop vandaag met de klok mee zodat ik eerst bij Mini World's End kom, dan World's End en dan de Baker's Fall. Langere wandeltochten door dit verrassend diverse landschap zijn ook mogelijk.

De tocht gaat over een prachtig alpine plateau met weidse uitzichten en veel open stukken waar rododendrons groeien, sommigen nog in bloei. Er volgt een stukje door een bos en dan sta ik ineens aan een afgrond van ruim 200 meter diep: Mini World's End. Het is een schitterende zonnige dag en het uitzicht op het diepe dal onder ons is spectaculair.

Een eind verderop is dan de ‘echte’ World’s End en hier is de steile rotswand zelfs 800 meter diepVer onder ons in het dal liggen kleine dorpjes verspreid in de groene omgeving. Ik ga een tijdje op een rots zitten aan de rand van het plateau en laat het indrukwekkende landschap op me inwerken. Heel even durf ik het aan om mijn voeten over de rand te laten bungelen.

Dicht bij de woeste Baker's waterval

We vervolgen de route door een graslandschap dat afgewisseld wordt met veel rododendrons met knalroze bloemen. Er stroomt een riviertje dat we stroomopwaarts volgen tot aan de Baker's Fall.  Een houten platform zorgt dat je heel dichtbij de donderende waterval kunt komen.

Het is vanaf hier niet ver meer lopen. Nog één keer het riviertje over springen en dan zijn we terug bij parkeerplaats. Ik heb echt genoten van deze wandeling. De jeep brengt ons weer naar Nuwara Eliya via de haarspeldbochten en een stopje bij een melkfabriek waar we curd & treacle (een soort dikke zoete yoghurt met honing) eten. 

De Horton Plains kun je bezoeken vanuit Nuwara Eliya.