Beste reistijd voor Thailand

De beste periode om Thailand te bezoeken is van november tot maart. De temperatuur is dan aangenaam (tussen de 25 en 30 graden) en er valt over het algemeen weinig regen.  

Tropisch klimaat in Thailand

Thailand heeft een tropisch klimaat dat onder te verdelen is in drie categorieën: 

  • Het zuiden van Thailand heeft een tropisch moessonklimaat
  • De noordelijke helft heeft een tropisch savanneklimaat
  • Sommige kleine gebieden vallen net onder het tropische regenwoudklimaat       


De beste periode om Thailand te bezoeken is van november tot april
De temperatuur is dan aangenaam (tussen de 25 en 30 graden) en er valt over het algemeen weinig regen.

Het hete seizoen valt tussen maart en half juni, met april en mei als heetste maanden. De temperatuur kan dan oplopen tot 40 graden. Kun je goed tegen de warmte of verblijf je aan zee? Dan zijn deze maanden ook een optie. In het zuiden en zuidoosten kunnen daarentegen flinke regenbuien vallen.

Het regenseizoen is van half juni tot november. De regen valt meestal in de namiddag of ’s avonds. In korte tijd kan er veel regen vallen. In de maanden oktober en november is er zelfs kans op overstromingen. De zwaarte van de moessonperiode verschilt elk jaar sterk van elkaar, het is dus moeilijk te zeggen of je veel last zult hebben van de regen.  


Noord Thailand

Doordat het noorden van Thailand geen echte regentijd kent, kun je dit gedeelte van het land het hele jaar door bezoeken. Natuurlijk kan er best eens een buitje vallen, maar deze zijn vaak van korte duur. En vaak is zo'n buitje juist lekker verfrissend. 

In april en mei is het erg warm in het noorden. De temperatuur kan oplopen tot rond de 35 graden. Wanneer je op trekking gaat, raden wij je aan voldoende water mee te nemen. 

In de bergen kan de de temperatuur zakken tot rond de 15 graden. Een vestje meenemen is dus slim.

Zuid Thailand

De westkust

Rondom de eilanden Koh Phi Phi, Koh Lanta en Koh Lipe kan het flink regenen. Vooral vanaf eind april, begin mei en tot september / oktober trekt hier een moeson over. De zee is dan zo ruig dat boten vaak niet varen. De eilanden in het zuidwesten van Thailand zijn daarom alleen tussen november en april goed te bereiken. 

De oostkust

De beste reistijd voor Koh Samui en Koh Pha Ngan  is tussen december en september. Er kan tussen juni en september wel een tropische regenbuitje vallen. 

Vanaf oktober tot half december valt de meeste regen. Dat betekent niet alleen dat met een handdoekje op het strand liggen niet aangenaam is, snorkelen en duiken in een onrustige zee wordt ook afgeraden. 

De kust ten zuiden van Bangkok

De eilanden Koh Samet, Koh Chang, Koh Mak en Koh Kood zijn ook het beste te bezoeken tussen november en april. De zon schijnt volop en de temperatuur kan oplopen tot zo'n 35 graden. Ook hier ontkom je helaas niet aan de regentijd. Meestal begint deze in eind april en eindigt ergens in november. 

Tabel

Hieronder vind je een overzicht van de gemiddelde temperatuur per maand in Bangkok, het gemiddeld aantal zonuren per dag en het aantal dagen per maand met neerslag. Realiseer je wel dat geen jaar meer hetzelfde is. Regelmatig regent het als het droog 'moet' zijn en omgekeerd. In ieder geval, je hebt zo een indruk wat je kunt verwachten.

Beste reistijd Bangkok

 

Temperatuur

Zon

Neerslag

Januari

32

9

1

Februari

30

9

2

Maart

31

9

2

April

32

9

4

Mei

31

7

13

Juni

31

6

12

Juli

30

6

13

Augustus

30

5

15

September

30

5

18

Oktober

29

6

14

November

29

8

5

December

28

8

1


Temperatuur = Gemiddelde temperatuur in C.
Zon = Gemiddeld aantal zonuren per dag
Neerslag = Aantal dagen met meer dan 1 mm neerslag per maand