Productmanager Mariëlle ontdekt het andere Bangkok!

Bangkok, de hoofdstad van Thailand, kent vele gezichten. De drukte romdom toeristisch Khao San road, grote shoppingmalls, levendig Chinatown en het statige Royal Palace. Maar Bangkok heeft ook stille, groene wijken. Productmanager Mariëlle ontdekte het zelf per fiets.

Verken het andere Bangkok

Bangkok is een op-en-top Aziatische stad met veel drukte. Maar wist je dat er in Bangkok ook uitgestrekte groengebieden zijn? Wat dacht je van een fietstocht over rustige paden langs groene klongs die je leiden tussen de fruitplantages en rijstveldjes.  

Een andere mogelijkheid is een fietstocht op het eilandje Koh Kret midden in de Chao Praya rivier die dwars door Bangkok stroomt. Wie het echte leven van Bangkok van dichtbij wil zien, gaat zeker een dagje fietsen in Bangkok. Wij namen de proef op de som en gingen zelf op pad.

Dwars door het drukke Chinatown

In de vroege ochtend meld ik me bij het kantoortje en verzamelplaats voor de fietstocht.  aan de Chao Praya rivier waar ik kennis maak met onze twee gidsen en word ingedeeld in een klein groepje fietsers. Het is een divers gezelschap met Spanjaarden, Britten en enkele Nederlanders, sommigen zijn kort op reis, anderen al weer maanden onderweg.

Wij zoeken een goede fiets uit met een mandje voorop, lekker handig voor je tas. De heren kiezen overduidelijk voor stoer en pakken een mountainbike. Direct gaan we het drukke en chaotische Chinatown in. We volgen onze gids (met herkenbaar knalgeel petje) dwars door smalle, bezige steegjes en door een markthal waar in de vroege ochtend al druk onderhandeld wordt. En dan ineens staan we voor een sereen tempeltje met een kleurrijk altaar. Een oase van rust te midden van de heksenketel die Chinatown is.

Fietsen aan boord voor een trip op de Chao Praya

Soms zijn de steegjes zo smal dat je er nauwelijks kunt fietsen, dan weer moeten we de fietsen een stukje optillen om over een pittoresk bruggetje heen te komen. Overal worden we begroet met het vriendelijke sawadee (hallo). Uiteraard stoppen we om de haverklap om foto’s te maken want vanaf de fiets is het lastig fotograferen. Na een half uurtje fietsen, staan we plots aan de brede Chao Praya rivier waar een vriendelijke Thai met zijn longtail boot ons al opwacht. 

De fietsen gaan aan boord en een ontspannen tochtje op de Chao Praya rivier volgt. Al snel verlaten we de brede rivier om verder te varen door de klongs (kanalen) waar we met eigen ogen zien waarom Bangkok vroeger het ‘Venetië van het Oosten’  werd genoemd. Houten traditionele huizen en winkeltjes op palen omringd door tropische fruitbomen en waterplanten sieren de kanalen. Het doet hier welhaast dorps aan. 

Fietsen door plantages en over klongs

Na een tijdje varen worden we in de groene oase afgezet waar we starten met een relaxte fietstocht over een smal, verhoogd pad dat slingert door de plantages en over de klongs. Ik herinner me het verhaal van mijn collega die hier eens een reisgenoot al filmend het pad af zag rijden, zo het water in... Uitkijken dus.

Weer terug in de stad fietsen we langs enkele schitterende tempels met metershoge Boeddhabeelden. Uiteraard nemen we er een kijkje. Ergens in een typisch Thais familierestaurantje aan de Chao Praya rivier wacht ons een heerlijke traditionele lunch. Dan is het nog een kort tochtje met de longtailboot naar de overkant. Het laatste stukje fietsen we weer door de hectiek van Bangkok. De 5 uur durende tocht is voorbij gevlogen. De volgende keer ga ik voor de fietstocht op het eilandje Koh Kret. Ik ben benieuwd welke geheimen Bangkok nog meer verborgen houdt.