Nausikaä's hoogtepunten van Thailand

Afgelopen jaar heeft onze collega Nausikaä een individuele reis gemaakt door Thailand. Tijdens de reis heeft ze vele mooie bestemmingen bezocht. Het benoemen van de hoogtepunten vond ze dan ook erg lastig. Lees hieronder haar top 5 van Thailand!

Fietstocht door het achterland van Bangkok

Een klassieke excursie die we voor bijna al onze klanten voorzien, is de fietstocht door het achterland van Bangkok. De excursie gaat door op join in basis, dus met andere reizigers in internationaal gezelschap. De tour start vlakbij een winkelcentrum wat je gemakkelijk kan bereiken per taxiboot, een spotgoedkoop transportmiddel waar ook veel locals gebruik van maken.

We starten aan de fietstocht na een korte uitleg en kennismaking met onze gidsen. In Thailand wordt er links gereden, dus daar moet je ook rekening mee houden. Fietsen doen we, zoals de naam van de excursie al verklapt, door de achterafstraatjes van de stad. Je ziet hier geen toeristen en bezoeken tempels waar alleen locals zijn. Er zijn voldoende stops onderweg om even te bekomen van de warmte en iets te drinken, maar ook om foto’s te maken. Ook een heerlijke lunch is hier inbegrepen. Enkele keren nemen we zelfs de boot met de fietsen mee om een tochtje te doen over het water en daarna verder te cruisen. Verder stoppen we nog bij een van de grootste kokosnootplantages van de stad, proeven lokale dessertjes en eindigen de dag in het kantoortje en bedanken onze gidsen. Het is een fantastische tocht die je een heel ander beeld geeft van de interessante grootstad die Bangkok is.

Kennismaking met de stad Kanchanaburi

Naar Kanchanaburi ga je vooral voor het oorlogsverleden. Bij dit join in pakket bezoek je het Railway museum en de begraafplaats, alsook de Hellfire pass en het bijhorende museum. Het is vrij impressionant waarna het leuk is om je gedachten even te verzetten en te relaxen in een leuke omgeving. Het River Kwai Jungle Rafts is daar een ideale plek voor, deze ecologische accommodatie heeft geen elektriciteit, ’s avonds wordt alles heel sfeervol verlicht met olielampen. Airco is er dan ook niet, maar om je te verfrissen kan je gewoon een sprong maken in de rivier. Zwemmen doe je niet, je laat je gewoon meegaan met de stroom. Een hele leuke ervaring in een mooie omgeving en op ongeveer een drietal uur rijden van de hoofdstad.

De voormalige hoofdstad Sukhothai

Sukhothai is een van de voormalige hoofdsteden van Thailand en is een stuk minder bezocht dan bijvoorbeeld Ayutthaya. Ik had de indruk dat de meeste toeristen Sukhothai overslaan en direct met de nachttrein naar Chiang Mai gaan. Heb je meer tijd over, neem dan zeker deze stad mee. Het is een beetje same same als Ayutthaya, maar dan toch different. In het historische park mag je enkel binnen te voet, per fiets of met elektrische wagentjes waardoor het heel rustig is en je op je gemak de tempels kan bezoeken. Je betaalt een kleine toeslag om met je fiets binnen te mogen, maar het is wel de vlotste manier om de afstand te overbruggen. Vertrek je ’s morgens vroeg, dan kom je amper toeristen tegen. Een tip is om ’s avonds net voor sluitingstijd terug te gaan na een verfrissende duik in het zwembad, en te genieten van de speciale gloed die de ondergaande zon geeft aan de tempels.

Chiang Rai: de perfecte uitvalsbasis in de noordelijke provincie 

Chiang Rai is een stadje helemaal in het noorden van Thailand, dicht bij het drielandenpunt met Laos & Myanmar. De stad zelf heeft naast enkele tempels niet zo veel te bieden, maar het is een uitvalsbasis om de noordelijke provincie te ontdekken. Je kan verschillende highlights in de omgeving combineren. Zo zijn er in de buurt veel theeplantages, kan je naar het drielandenpunt gaan ofwel naar de mooie witte en blauwe tempel. De omgeving van Chiang Rai heeft al mijn verwachtingen overtroffen en vond ik echt een hoogtepunt.

De golf van Thailand

De golf van Thailand is ideaal om te bezoeken tijdens onze zomermaanden omdat het er top is qua klimaat. Ik ging per ferry naar Koh Tao, het kleinste eilandje van de drie. Het is vooral gekend als ideale snorkel- en duikplaats, maar het is ook een idyllische locatie met prachtige resorts, mooie stranden en een gezellig maar niet te bruisend nachtleven. Vanuit Koh Tao kan je naar Koh Nang Yuan gaan, een nog kleiner eiland wat een snorkelparadijs is. Dit eiland heeft een heel mooi viewpoint maar is vooral speciaal omdat het goed onderhouden wordt. Er mogen namelijk geen plastic flessen of blikjes binnen en je mag ook geen waterschoenen aandoen zodat het koraal behouden blijft. Er worden drankjes geserveerd in glazen flessen en ze doen er alles aan om de toestand optimaal te houden.