Geldzaken in Zuid-Afrika

De munteenheid van Zuid-Afrika is de Zuid-Afrikaanse Rand (ZAR). Bij aankomst in Johannesburg of Kaapstad kun je geld pinnen met je bankpas. Verder kun je in de grotere steden in Zuid-Afrika gemakkelijk geld pinnen met je betaalpas.

Rond het land met de Rand

De munteenheid van Zuid-Afrika is de Zuid-Afrikaanse Rand (ZAR). Kijk voor de dagkoers op www.oanda.com/currency/converter.

Bij aankomst in Johannesburg of Kaapstad kun je geld pinnen met je bankpas. Banken zijn geopend van 08.30 tot 15.30 uur en op zaterdag tot 11.00 uur. Verder kun je in de grotere steden in Zuid-Afrika gemakkelijk geld pinnen met je betaalpas

Over het algemeen worden bij grote winkels, hotels, lodges en autoverhuurbedrijven de gangbare creditcards geaccepteerd, maar zorg ervoor dat je altijd wat contact geld achter de hand hebt mocht dit niet het geval zijn. Bij benzinestations en tolwegen moet je vrijwel altijd met contant geld betalen.

Bezoek je tijdens je reis Swaziland of Lesotho? Dan kun je gewoon met de Rand betalen. Je krijgt wel lokaal geld terug, maar de waarde is gelijk aan die van de Rand.  

Veilig met je bankpas naar het buitenland

Met je WereldPas kun je bij heel veel geldautomaten over de hele wereld terecht. Om veiligheidsredenen hebben Nederlandse en Belgische banken de bankpassen met Cirrus/ Maestro-logo echter standaard ingesteld op gebruik binnen Europa.

Wil je buiten Europa gebruik maken van geldautomaten, zorg er dan voor dat je deze instelling (tijdelijk) wijzigt naar ‘Wereld’. Dit kun je doen via internetbankieren of via het bankkantoor.

Neem de telefoonnummers van je bank mee, zodat je contact met hen kunt opnemen in het geval van verlies of diefstal.

Wij raden aan om voor noodgevallen altijd een extra creditcard mee te nemen op reis.