Reisdocumenten voor Zuid-Afrika

Voor een reis naar Zuid-Afrika dien je in het bezit te zijn van een paspoort dat aan het eind van je reis nog minimaal zes maanden geldig is. Voor een vakantie korter dan negentig dagen heb je geen visum nodig.

Reisdocumenten

Voor Nederlandse reizigers geldt:

Bij YourWay2GO raden we je aan om op reis te gaan met een paspoort dat aan het eind van je reis nog minimaal zes maanden geldig is. Controleer altijd voordat je op reis gaat wanneer je paspoort verloopt. 

Alle Nederlandse reizigers dienen, ongeacht de leeftijd, in het bezit te zijn van een eigen internationaal paspoort. Voor meer informatie hierover kun je terecht bij je gemeente.

Wij raden je aan om een kopie van je paspoort op reis mee te nemen. Stop deze kopie bij je bagage. Mocht je onverhoopt je paspoort verliezen, dan heb je in ieder geval nog een kopie.

Een andere tip: stuur een scan van je paspoort naar je eigen e-mailadres. Dan kun je die ter plekke altijd uitprinten.

 

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) met betrekking tot de voorwaarden omtrent reisdocumenten en visum.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.


Meereizen kind met ouder met andere achternaam:

Wanneer een kind meereist met een ouder met een andere achternaam dan kan gecontroleerd worden of er daadwerkelijk een ouder-kindrelatie is. Doel van deze extra controle is om kind ontvoeringen tegen te gaan.

Sommige landen eisen een verklaring waaruit blijkt dat de meereizende volwassene ook daadwerkelijk de ouder is of het gezag heeft. Informeer hiernaar bij de ambassade of het consulaat van het land van bestemming. Op de site van de Koninklijke Marechaussee kun je een toestemmingsformulier downloaden.

Reist een kind mee met iemand anders dan de ouders, bijvoorbeeld een familielid, dan eisen sommige landen een verklaring waarin de ouders toestemming geven voor deze reis. Je kunt bij de ambassade of het consulaat van het land van bestemming informeren naar de toelatingseisen die voor dit land gelden.

Visum Zuid Afrika, Swaziland & Lesotho

Voor een reis korter dan 90 dagen heb je in Zuid-Afrika geen visum nodig. Wel moet je paspoort/reispas twee lege pagina's direct naast elkaar bevatten.

Bezoek je tijdens je reis Lesotho? Dan krijg je bij aankomst een gratis visum voor twee weken.

Bezoek je tijdens je reis Swaziland? Dan heb je een toeristenvisum nodig, die bij aankomst gratis in je paspoort wordt gestempeld. Soms betaal je een paar euro administratiekosten.

Voor al deze gebieden gelden verschillende termijnen waarop je paspoort geldig moet zijn. Zuid Afrika: 30 dagen. Lesotho: 6 maanden. Swaziland: 3 maanden.

Voor de zekerheid raadt YourWay2GO standaard een geldigheid aan tot zes maanden na vertrek uit Zuid Afrika.

Reizen met minderjarige kinderen

Het Zuid-Afrikaanse Ministerie van Binnenlandse Zaken heeft de immigratiewetten aangescherpt om zo kinderontvoering tegen te gaan.

Sinds 1 juni 2015 zijn ouders verplicht bij vertrek uit Nederland of België om van elk kind jonger dan 18 jaar een internationaal afschrift van de geboorteakte mee te nemen. Deze vraag je op bij de gemeente waar het kind geboren is.

Wanneer je als alleenstaande ouder met een minderjarig kind reist, dien je voor vertrek in bezit te zijn van de volgende documenten:

  • Internationaal afschrift van de geboorteakte van het kind, te verkrijgen in de gemeente waar het kind geboren is. Hierop staan de gegevens van beide ouders. Let op dat een stempel van het gemeentekantoor/notaris op het formulier vermeld staat
  • Kopie van het paspoort van de vader/moeder met een handtekening en contactgegevens.
  • Kopie van toestemmingsformulier, inclusief stempel van het gemeentekantoor. 

    Dit toestemmingsformulier dient ondertekend te zijn door de andere ouder zelf. Wanneer je het document bij een gemeentekantoor of notaris laat controleren op echtheid dient deze persoon ook persoonlijk aanwezig te zijn.

Voor gescheiden ouders geldt dat je als alleenreizende ouder met een minderjarig kind schriftelijk toestemming moet kunnen overleggen van de andere ouder. Hiervoor kun je op de website van South Africa Tourism Board een een formulier downloaden (Parental Consent Addidavit). Je vindt de link hieronder.

De douane controleert hier streng op, ook al dragen jij en het minderjarige kind dezelfde achternaam. Je zult niet de eerste zijn die op de eerste de beste vlucht terug naar huis wordt gezet.

Weduwen/ weduwnaars hebben geen Parental Consent Affidavit nodig. Wel moeten zij de overlijdensverklaring van de andere ouder kunnen overleggen.

Opa's en oma's die met de kleinkinderen jonger dan 18 jaar op reis gaan, moeten van beide ouders toestemming meenemen. Ook moeten ze kopieën van de paspoorten en contactgegevens van de ouders bij zich hebben.

Lees voor meer informatie dit PFD bestand en deze link aandachtig door, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Rijbewijs in Zuid-Afrika

Wij raden je aan om voor je reis naar Zuid Afrika een internationaal rijbewijs (IRB) te bestellen. Dit kan bij de ANWB. Op dit moment voldoet een geldig EU rijbewijs nog, maar dat kan ieder moment veranderen.

Bovendien weigeren sommige Zuid-Afrikaanse verzekeraars schade uit te betalen als de betrokken partij niet over een internationaal rijbewijs beschikt.

Let op dat je minimaal één jaar inhet bezit dient te zijn van een geldig rijbewijs en dat je ten minste 21 jaar oud moet zijn om in Zuid Afrika te mogen rijden.