Absoluut Isfahan

Beschrijving

De magische stad Isfahan is terecht het magische hoogtepunt van elke reis door Iran. Het is een stad om verliefd op te worden

Het kloppend hart van Isfahan is het Meydan-e Emam Khomeini. Rondom dit grote plein vind je de Sjeik Lotfollah-moskee, het zes verdiepingen tellende Ali Qapu-paleis en de Imam-moskee (Masjed-e-Emam).

Vooral deze laatste moskee moet je zeker eens bij zonsopkomst en -ondergang bezoeken. Iedere keer dat je er komt zul je merken dat de kleuren anders ogen. ’s Avonds zijn de monumenten prachtig verlicht. 

De immense bazaar van Isfahan, die ook aan het plein ligt, is opgedeeld in afdelingen waar telkens weer een typisch product centraal staat. Tapijten, antiek, gouden sieraden, kleding, pannen en potten, boeken en waterpijpen: hier wordt van alles verkocht. 

Vergeet niet een bezoek te brengen aan de Vrijdagsmoskee, die zo indrukwekkend wordt beschreven in ’Een avond in Isfahan’ van Cees Nooteboom.

Een ritje met de taxi brengt je naar de christelijke en Armeense wijk Jolfa, aan de andere kant van de rivier, met zijn indrukwekkend met fresco’s versierde Vank-kathedraal, en bijzondere Armeens Museum. 

Een andere ontzagwekkende plek is Golestan-e-Shohada, de begraafplaats waar slachtoffers van de Irak-Iran-oorlog liggen begraven. En ga even langs de ’bewegende’ minaretten van Manar Jomban.

Je kunt even tot rust komen in de tuin van het Chehel Sotoun-paleis, met zijn bijzondere wandschilderingen en zijn twintig in het water van de vijver spiegelende houten zuilen, waaraan het zijn naam dankt: ‘ veertig zuilen’ ....

Onder verschillende bruggen over de Zayande Rud-rivier vind je sfeervolle theehuizen. Naast uiteraard thee kun je hier ook verschillende Iraanse lekkernijen proberen of aan de waterpijp gaan. Overdag bezingen mannen onder de bogen vol overgave hun liefdesverdiet en bij de Khajubrug zit de jeugd van de stad ’s avonds stiekem met elkaar te flirten.

Net als in Yazd kun je in Isfahan een demonstratie van de Zurkhane bijwonen. Op een verhoging in de gymzaal zit een man met een trommel, bellen en een fluit driftig muziek te maken en gedichten voor te dragen over mythische helden.

Ondertussen tollen de gespierde sporters als derwisjen hun rondjes en wordt er gejongleerd met zware knotsen. Langzaam vult de ruimte zich met zweetlucht. Het is een onvergetelijke ervaring die je je zeker niet mag ontzeggen.

Een andere plek in Isfahan waar je zeker even naar binnen zou moeten lopen is het Abbasi Hotel, een vijfsterrenhotel dat is gevestigd in een oude karavanserai aan de Shahid Medanistraat.

Je kunt je afvragen of de kamers de vijf sterren eigenlijk wel waard zijn, maar het theehuis in de binnentuin is onovertroffen. Hier kun je midden in deze drukke dynamische stad even bijtanken en de vele, onvergetelijke indrukken van Isfahan op je laten inwerken. 

Aan het eind van de dag kun je heerlijk bijkomen op het dakterras van restaurant Sofreh Khaneh Sonnati met uitzicht over het plein.

Programma

Dag 1: Isfahan

Setareh

Dag 2: Isfahan

Dag 3: Isfahan

  • Zorgvuldig door ons samengesteld
  • Kies je rondreis
  • Pas je hotel, excursie en vervoer aan
  • Kies je bouwstenen
  • Bepaal de vertrekdatum
  • Wij doen de rest

Zelf je reis samenstellen

  • Kies je vertrekdatum en startpunt 
  • Stel je route stap voor stap samen
  • Pas je hotel, excursie en vervoer aan
Stel zelf je reis samen