Reis met YourWay2GO naar Oezbekistan

Ontdek kleurrijke steden van de zijderoute, slaap in een yurt of bij de mensen thuis en kom terug met prachtige souvenirs - en dat is nog maar het begin van jouw reis naar Oezbekistan.

NIEUW: Oezbekistan

Opnieuw werd collega Arjo verliefd op het land toen hij vorig jaar een reis begeleidde in Oezbekistan. Het was zijn tweede bezoek. Natuurlijk bezocht hij de klassieke hoogtepunten van het land, zoals de Karavaansteden Khiva, Bukhara en Samarkand. En de vruchtbare Fergana vallei. Zelf ontdekte hij Nukus en Termez, terwijl hij optimaal genoot van het kamperen in de afgelegen yurts aan het Aidarkulmeer. Toen hij terugkwam heeft hij meteen maar een website gemaakt voor dit bijzondere land in Centraal Azië.

Je zou Oezbekistan het kleine zusje van Iran kunnen noemen. In de steden zie je veel Perzische invloeden. En ook de keuken lijkt op die van Iran. Dus als je van Perzische sferen en smaken houdt is Oezbekistan een prachtige toevoeging. Of misschien wel de eerste schreden tijdens het ontdekken van een nieuwe wereld: het bijzonder Centraal Azië.

Steden langs de zijderoute

Tijdens je reis door Oezbekistan kunnen de karavaansteden Khiva, Bukhara en Samarkand niet ontbreken. Deze steden zijn al eeuwen, zoniet millenia lang bruisende handelscentra. En ze vullen elkaar op een wonderlijke manier aan. Khiva is klein en gaaf, Bukhara levendig en divers en Samarkand pronkt met zijn prachtige Registan plein, waar koraanscholen staan uit drie verschillende tijdperken.

Daarnaast zijn de markten een lust voor het oog en de neus. Vers fruit, geurige broden en knapperige noten waar je maar kijkt - en kleurrijke koopmannen en - vrouwen. Vergeet niet ook de Sovjet-kant van deze steden te bezoeken. Sommige reizigers vinden de gebouwen uit dat immense rijk mooi, anderen vinden ze weer lelijk. Fascinerend zijn de in ieder geval.

Eindeloze vlaktes

Als je van mooie ritten door ruig landschap houdt is Oezbekistan jouw plek. Eindeloze zandvlaktes die bezaaid zijn met lage struikjes waartussen herders hun geiten laten grazen. Of glooiende zandduinen. Onderweg zie je in de rotsen eeuwenoude tekeningen gegraveerd. Rondom Tashkent vind je woeste bergen, waar je prachtige hikes kunt maken - van een dagje op-en-neer tot meerdaagse trekkings.

De avonturier gaat er met de jeep op uit en trekt over het Ustyurt plateau rond Nukus. Hier en daar doemen oud woestijnkastelen op. Of je bezoekt oude steden aan de Afgaanse grens in Termez. Dat is de warmste én koudste plek van het land. Hier kunnen de temperaturen 's zomers en 's winters wel zeventig graden verschillen. En slapen in een yurt in de Kyzylkum woestijn in het noorden is misschien wel het allerleukst

Slapen bij de mensen thuis

In Oezbekistan is het heerlijk slapen in sfeervolle hotels. Voor de afwisseling raden we je aan eens bij de mensen thuis te slapen. Zo ervaar je het land en de mensen op een andere, unieke manier. Logeer bij de mensen thuis in het stadje Gijduvan. Of bijvoorbeeld in Sentyab, een klein gehucht in het Nurata natuurpark.

Omringd door indrukwekkende berglandschap ten zuiden van het Aidarkulmeer is Sentyab het ideale startpunt voor mooie wandelingen, waarbij kaal maanlandschap wordt afgewisseld met diepgroene rivierbeddingen. Overal staan noten- en vruchtenbomen. Het leven heeft een heel ander, eigen ritme. De familie waar je verblijft zal goed voor je zorgen.

Met de jeep naar een verdwenen meer

Nukus in het verre westen is in alle opzichten een bijzondere stad. Het huist een museum met een indrukwekkende en unieke verzameling schilderijen. Je bezoekt er een grote necropolis met straten vol mausolea. En de stad zelf ondergaat een metamorfose, waarbij oude Sovjetwijken op grote schaal worden vervangen door glanzende nieuwbouw. De stad verandert waar je bij staat.

Vooral is Nukus de uitvalsbasis voor indrukwekkende tochten over de bodem en langs de oevers van het krimpende Aralmeer. Het bezoeken van dit fenomeen maakt diepe indruk. Verlaten dorpjes, de restanten van wat eens een florerende vissersvloot moet zijn geweest en uitgestrekte vlaktes waar ooit water was - beelden die niet meer zijn uit te wissen.

Koninkrijken en katoen in de Fergana vallei

Met de trein reis je naar de vruchtbare Fergana vallei. Vanuit het gelijknamige stadje kun je veel mooie plekken bezoeken en bijzondere souvenirs kopen: in Margilan volg je het proces van het winnen van zijde uit de (gekookte) cocons van de zijderups tot het spinnen, mengen met katoen, ontwerpen, verven en weven van de itak. De technieken die hiervoor worden gebruikt zijn eeuwenoud en kenmerkend voor de streek.

Het paleis van Mohammed Khudayar Khan in Kokand was ooit een van de grootste in Centraal Azië. Van de honderddertien kamers zijn er negentien over, gesitueerd rondom twee binnenhoven. De voorgevel is al een lust voor het oog. In Rishtan, op vijftig kilometer van Kokand, kun je zien hoe keramiek wordt gemaakt: een traditie die al acht eeuwen bestaat en waar het stadje beroemd om is. Kies een mooie schaal uit voor thuis.

Wij regelen het voor je

YourWay2GO biedt kant-en-klare rondreizen naar Oezbekistan aan. Je kunt in elke rondreis je hotels en vervoer aanpassen en excursies toevoegen. We maken je reis compleet met de benodigde vluchten.

Heb je een globaal idee wat je wilt zien in Oezbekistan, maar weet je niet hoe jouw reis het beste samen te stellen? Dan kun je losse bouwstenen aanvragen. Wij doen dan de rest.

Lees hier meer over de beste reistijd voor Oezbekistan.

Bij YourWay2GO maak je de reis die bij je past.

YourWay2GO en derden gebruiken cookies (en andere technieken) om de website te analyseren, deze gebruiksvriendelijker te maken, social media aan te kunnen bieden en u op en buiten de website relevante aanbiedingen te tonen. Door gebruik te maken van de site, stemt u hiermee in. Meer lezen.