Arjo in Myanmar

In maart reisde Arjo twee weken lang voor YourWay2GO intensief door Myanmar. Daarbij inspecteerde hij tientallen hotels en deed hij naast bekende hoogtepunten ook enkele nieuwe bestemmingen aan. Hieronder volgt een korte impressie.

Een goede start van elke reis

Yangon heeft veel gezichten. Je vindt er charmant vervallen Engelse gebouwen, lokale markten, in de zon schitterende gouden pagodes, Bengaalse moskeeën en Chinees plaatglitter.

Het hart van de oude stad is de Sule pagode aan het Maha Bandula park. In de straten er omheen vind je mooi vervallen koloniale gebouwen en allerlei markten. Loop je naar het westen, dan kom je in Chinatown.

Bezoek de mooie Shwedagon pagode. De bijna honderd meter hoge, met bladgoud bedekte pagode is de heiligste plek van het land. Eromheen staan honderden andere tempeltjes en kleine pagodes en iets verderop vind je de liggende en zittende Boeddha.

Een schat aan bijzondere plekken

Het dynamische en moderne Mandalay heeft veel te bieden. Je vindt er het voormalig Koninklijk paleis, het 'grootste boek ter wereld' bij de Kuthodaw tempel en mooie vergezichten vanaf de tempels van Mandalay Hill.

Neem voor de omgeving van Mandalay een volle dag. Er is veel te zien. De kloosters en pagodes in Ava (Inwe), ten zuiden van Mandalay, liggen schilderachtig tussen de akkers. De bontgekleurde tempels van Sagain Hill doen je ogen duizelen en de teakhouten U-Bein brug is het mooist bij een laagstaande zon.

Getuigen van een eeuwenoud rijk

Een heerlijke boottocht van negen uur bracht mij over de  Irrawaddyrivier naar Bagan.

Verspreid over een immense, droge vlakte staan hier de stille getuigen van het grote rijk van Bagan, dat bloeide van de elfde tot dertiende eeuw. Meer dan tweeduizend tempels en pagodes overtreffen iedere verbeelding.

Voor mij was de Ananda tempel misschien wel de mooiste. De variatie is echter groot en binnen één dag kun je veel mooie plekken bezoeken - twee dagen zou beter zijn.

Uitvalsbasis voor mooie wandelingen

In Kalaw heerst door zijn ligging op zeventien-honderd meter hoogte een aangenaam klimaat. Dat vonden ook de Engelsen, wat je kunt terugzien aan de Europese huizen die ze er bouwden.

Het kloppende hart van dit kleine stadje is de markt aan de doorgaande weg. Elke dag stallen verkopers hier hun waren uit. Ook strijkt hier de vijfdaagse markt neer, waarop van heinde en verre handelaars en hun klanten afkomen.

Ik vond het heerlijk om even een paar uur door de stad te dwalen, voordat ik de volgende dag alweer doorreisde. Ik raad je aan om vanuit Kalaw een mooie trekking te maken.

Ontmoet de indrukwekkende Padaung

Een rit over smalle weggetjes door ongerept landschap voerde me via dorpjes en gehuchten naar Loikaw. Dit stadje is nog maar een paar jaar opengesteld voor toeristen en dat kun je merken: buiten een paar hotels en enkele pinautomaten zijn er amper toeristische voorzieningen.

In het aangenaam pretentieloze stadje vind je enkele pagodes en kerken en een paar eenvoudige restaurantjes rond een gezellig meertje.

Loikaw is een uitstekende uitvalsbasis voor een mooie wandeling die je naar enkele kleine landelijke dorpjes voert. De vrouwen van de Padaung staan bekend om hun halsringen, waarvan ze er meer dragen dan je wellicht in Thailand hebt gezien.

De boot is het perfecte vervoermiddel

Een lange boottocht bracht me van Loikaw en Phekon naar Nyaung Shwe bij het Inlemeer, een van de mooiste plekken van Myanmar.

Verken per boot op het Inlemeer de karakteristieke huisjes op palen, betreed kloosters en vervallen pagodes en struin langs kleurrijke kraampjes tijdens de weekmarkt.

Uitvalsbasis is Nyaung Shwe, dat zijn eigen karakter heeft weten te behouden. Bezoek 's ochtends zeker even de levendige dagmarkt, waar verse groente en fruit, vlees en vis worden verkocht.

Voel de Thaise sferen

In heerlijk ontspannen Keng Tung voelt elke avond aan als een zwoele zomerse. Scooters snorren door de straten en rondom het Nong Tung meertje is het ´s avonds prettig toeven.

Tegen het eind van de dag staan daar kleine kraampjes en terrassen waar je kunt kiezen tussen allerlei vers bereide hapjes en een drankje.

In de ongerepte heuvels rondom Keng Tung kun je mooie wandelingen maken langs dorpjes van lokale stammen als de Shan, Aka, Palaung en Loi.

Hoe kom je in Myanmar?

YourWay2GO biedt kant-en-klare rondreizen naar Myanmar aan. Je kunt in elke rondreis je hotels en vervoer aanpassen en exursies toevoegen. We maken je reis compleet met de benodigde vluchten.

Heb je een globaal idee wat je wilt zien in Myanmar, maar weet je niet hoe jouw reis het beste samen te stellen? Dan kun je losse bouwstenen aanvragen. Wij doen dan de rest.

De ware puzzelaar stelt zijn eigen reis samen en kiest locaties, volgorde, hotels en vervoer zelf uit.

Lees hier meer over de beste reistijd voor Myanmar.

Bij YourWay2GO maak je de reis die bij je past.

YourWay2GO en derden gebruiken cookies (en andere technieken) om de website te analyseren, deze gebruiksvriendelijker te maken, social media aan te kunnen bieden en u op en buiten de website relevante aanbiedingen te tonen. Door gebruik te maken van de site, stemt u hiermee in. Meer lezen.