Vervoer in Cuba

Cuba is heel geschikt om met een huurauto te verkennen. Liever niet zelf achter het stuur? Geen probleem, wij regelen een auto met chauffeur of een shuttle bus voor je zodat je comfortabel door Cuba reist..

Huurauto

Cuba is heel geschikt om met een huurauto te verkennen. De meeste wegen in Cuba zijn geasfalteerd hoewel sommige stukken heel slecht zijn er veel gaten in zitten. Er bevindt zich veel langzaam verkeer op de weg, zoals fietsers en paard en wagens. Op sommige trajecten zijn de wegen niet verhard, zoals in de Sierra Maestra. De afstanden die je per dag aflegt zijn redelijk groot en soms zit je wel zeven uur in de auto. Houd hier rekening mee bij het plannen van je reisdag.  Wij raden het in ieder geval af om in het donker te rijden.

Het Nederlandse rijbewijs wordt door de Cubaanse autoverhuurmaatschappijen geaccepteerd. Een internationaal rijbewijs is niet verplicht. Wel dien je minimaal twee jaar in het bezit van een rijbewijs te zijn. De minimum leeftijd om een auto te huren is 21 jaar en je moet een credit card kunnen overleggen. 

Let op: Wil je reizen in het hoogseizoen (november t/m april + juli en augustus), boek dan zo vroeg mogelijk, minstens drie maanden voor vertrek, in verband met beperkte beschikbaarheid van hotels en huurauto's op Cuba.

Shuttlebussen en auto met chauffeur

Wil je liever niet zelf rijden dan kunnen we ook een auto met chauffeur of losse transfers voor je regelen eventueel gecombineerd met shuttlebussen die van hotel tot hotel * rijden. Shuttlebussen zijn mogelijk op de volgende trajecten:

 • Havana -Cienfuegos
 • Havana -Trinidad
 • Havana - Viñales 
 • Cienfuegos - Havana
 • Cienfuegos - Trinidad
 • Trinidad - Cienfuegos
 • Trinidad - Havana
 • Viñales - Cienfuegos
 • Viñales -Havana
 • Viñales -Trinidad

* Verblijf je in een casa particular, dan brengt de shuttlebus je naar het dichtstbijzijnde in- en uitstappunt (meestal een hotel). Het kan zijn dat je dan een klein stukje moet lopen of je kunt een taxi nemen. Dit geldt ook bij vertrek vanuit een casa particular.

Binnenlandse vluchten

Het is ook mogelijk om op sommige trajecten in Cuba gebruik te maken van een binnenlandse vlucht. Veel mensen kiezen er bijvoorbeeld voor over land richting het oosten te reizen en dan terug te vliegen vanaf Holguin of Cayo Coco. Het vergt wel enige planning aangezien er maar een paar keer per week gevlogen wordt. Vraag onze reisspecialisten om advies.

De volgende trajecten zijn bijvoorbeeld mogelijk (in beide richtingen):

 

 • Havana - Holguín 
 • Havana - Cayo Coco
 • Holguín - Cayo Coco 

Reisafstanden

Als indicatie vind je hieronder een overzicht met de reisafstand (in uren) tussen de belangrijkste plaatsen in Cuba. Let er wel op dat dit de tijd is die je nodig hebt als je zonder uitgebreide stops tussen deze twee plaatsen rijdt. Omdat je onderweg echter vaak stopt om bezienswaardigheden te bekijken en/of te lunchen, moet je op de langere afstanden zeker rekening houden met een langere reisduur


Route

Reisafstand 

Route

Reisafstand 

Cayo las Brujas - Cayo Guillermo

3,5 uur

Holguín - Guardalavaca

1 uur

Cayo las Brujas - Santa Clara

1,5 uur

Holguín - Santiago de Cuba

2,5 uur

Havana - Cienfuegos

3,5 uur

Las Terrazas - Cienfuegos

5 uur

Havana - Las Terrazas

1,5 uur

Las Terrazas - Maria la Gorda

3,5 uur

Havana - Maria la Gorda

5 uur

Santiago de Cuba - Baracoa 

5 uur

Havana - Santa Clara

3 uur

Trinidad - Camagüey

4 uur

Havana - Trinidad 

4,5 uur

Trinidad - Cayo Guillermo

4 uur

Havana - Varadero

2 uur

Trinidad - Cienfuegos

1,5 uur

Havana - Viñales 

3,5 uur

Viñales - Cayo Levisa

2 uur

Holguín - Baracoa

4 uur

Viñales - Las Terrazas

2 uur

Holguín - Camagüey

3,5 uur

Viñales - Maria la Gorda

3,5 uurEn dan nog een paar tips:

 • Houd rekening met mogelijke leveringsproblemen van benzine voor huurauto's. Buiten de grote steden kun je niet altijd je tank vullen. Zorg dus op tijd voor een volle tank. Zorg ook voor contant geld want niet bij alle benzinestations kun je met je credit card terecht 
 • Parkeren kan op veel plaatsen, vaak zijn er parkeerplaatsen waar je € 1,- per dag of € 2,- per nacht betaalt. Te herkennen aan mannetjes met gekleurde verkeersvesten aan. Betaal nooit voordat je ook echt je auto parkeert.
 • Mocht het zo zijn dat je een bekeuring krijgt: deze moet je officieel bij de verhuurmaatschappij betalen bij het inleveren van de auto. Als er een agent is die zegt dat hij nu geld wil zien, dan is hij waarschijnlijk een van de vele Cubanen die op een alternatieve manier probeert geld te verdienen. 
 • Aangezien de binnenlandse vluchten niet altijd op tijd vertrekken, of op het laatste moment gecancelled worden, is het niet verstandig om de binnenlandse vlucht precies te laten aansluiten op je terugvlucht. Het is handiger om aan het begin van je reis naar Santiago te vliegen zodat je op je gemakt terugrijdt over het eiland. Mocht er dan iets anders gaan dan gepland, dan mis je in elk geval niet je vlucht naar huis.
 • Wil je een keertje in een echte Cubaanse oldtimer rijden (als passagier)? Dan kunnen wij een excursie voor je regelen in o.a. Havana, Trinidad, Viñales of Remedios.