Vervoer in Japan

Wanneer je met YourWay2GO door Japan reist, reis je met de mega snelle bullet trein, de Shinkansen. Van ons krijg je de Japan Railpass waarmee je gemakkelijk het hele land doorkruist.

Hoe reis je door Japan?

Eén (van de vele) geneugtes van een individuele reis door Japan is ongetwijfeld het gebruik van het openbaar vervoer. Elke buitenlandse bezoeker die ooit voet op Japanse bodem heeft gezet zal het er over eens zijn; het Japanse openbaar vervoer kent zijn gelijke niet op deze planeet.

In geen enkel ander land is het openbaar vervoer zo goed georganiseerd en vertrekt zo stipt. Voor de meeste van onze reizen maak je voor de reizen tussen de steden gebruik van de trein. Liefst natuurlijk de shinkansen (bullet train); het landschap zoeft aan je voorbij.

Natuurlijk raden we aan om gebruik te maken van zoveel mogelijk soorten openbaar vervoer. In Japan betekent dit dat je zult reizen per openbare boot, metro en per openbare bus. Soms regelen we de kaartjes voor je; soms leggen we je uit hoe je dit eenvoudig zelf en tegen veel lagere kosten kunt doen. Waarom zou je meer betalen dan noodzakelijk is.

Per trein door Japan

In het laatste jaarverslag van Japan Railways werden de cijfers van het jaar 2013 bekendgemaakt. Eén van de cijfers ging over de gemiddelde vertraging van de Shinkansen, de hogesnelheidstrein tussen Osaka en Tokyo. Die bedroeg 0.9 minuten op jaarbasis, vertragingen door typhoons en ander natuurgeweld meegerekend. Waarop een diepe buiging volgde en de belofte dat er alles zou aan gedaan worden om dat cijfer in het komende jaar naar beneden te halen.
De gemiddelde maximale snelheid die wordt bereikt is 285 km/pu (en op sommige trajecten zelfs 300 km/pu).

Indrukwekkende cijfers, maar daar hangt wel een prijskaartje aan vast. Een rit op de shinkansen van Osaka naar Tokyo kost al snel meer dan €100,-. En veel kortingen of acties zijn er niet. Gelukkig zijn er voor de buitenlandse bezoekers een aantal handige treinpassen. Zo is er de Japan Railpass (JR pas). Zodra je meer wil reizen dan een retourtje Tokyo - Kyoto loont het al de moeite om zo'n railpass te gebruiken. Boek je je reis bij YourWay2GO, dan zullen wij zorgen dat je zo'n handige JR pas in huis hebt voordat je op reis gaat. 

Help! Hoe werkt zo'n Japan Railpass?

De Japan Railpass is niet te koop in Japan zelf maar enkel in het buitenland bij een aantal erkende agenten. Er zijn passen van één, twee en drie weken, telkens in twee klassen, namelijk 'green' (1e klas) en 'ordinary' (2e klas). We regelen voor jou de pass van jouw keuze.   

Vóór vertrek ontvang je van ons een voucher. Met die voucher ga je op de dag waarop je de Railpass wil laten ingaan naar een station met een JR Pass exchange office. Natuurlijk hoor je van ons waar en wanneer je dit kunt doen.   

Op vertoon van deze voucher en je paspoort (de Railpas is enkel geldig voor mensen met een toeristenvisum) ontvang je even later je Railpass. Dit hele proces duurt ongeveer een kwartier. Onze ervaring heeft geleerd; hoe kleiner het station, hoe langer het duurt. In het station van Tokyo hebben ze er meer ervaring mee dan in het station van pakweg Kokura...   

Onbeperkt treinen in Japan

Met je Railpass in je hand kun je onbeperkt gebruik maken van bijna het hele JR-net, inclusief de shinkansen. De enige treinen waarvoor je pass niet geldig is, zijn de Nozomi en de Mizuho shinkansens.   

De hele trein heeft enkel wagons met gereserveerde plaatsen, (指定席, shiteiseki) met uitzondering van wagons met nummer 1,2 en 3: dit zijn de wagons met niet-gereserveerde plaatsen (自由席, jiyūseki). Met een Japan Rail Pass kun je zonder meerkosten een stoel reserveren. Dit is mogelijk in elk JR station in het hele land. In theorie kun je dus bij het begin van de reis al stoelen reserveren voor het hele traject, in de praktijk raden we mensen aan om dit te doen de dag voor vertrek of de dag zelf. Buiten de drukke periodes (Nieuwjaar (begin januari), Golden Week (begin mei) en Obon (half augustus)) is dat meestal geen probleem.  

Voor meer praktische informatie over reizen in Japan, kijk dan op onze Praktische informatie pagina.

Lunchen in de trein

Op de perrons worden 'ekiben' verkocht. Dit zijn bento-lunchboxes met daarin de lokale specialiteit van de betreffende stad of streek. Voor veel Japanners is het eten van een ekiben in de trein een belangrijk onderdeel van de reis. Zelf proberen we ook steeds onze transfers rond lunchtijd te plannen. 

Bus, metro en taxi in de Japanse steden

Voor het openbaar vervoer binnen de steden heb je ook heel wat mogelijkheden. In steden als Nagasaki, Hiroshima en Okayama kun je overal prima met de tram komen. 

Fukuoka heeft twee handige metrolijnen. Ook Kyoto heeft twee metrolijnen, maar die zijn niet zo handig. Althans niet voor tempelbezoek. Dan neem je beter een 500 yen dagkaart voor de openbare bussen. Als je het een keer in de vingers hebt kom je al snel overal waar je wil.

En in Tokyo? Het metronetwerk ziet er op het eerste zicht misschien imponerend uit, maar door een handige codering van lijnen en stations heb je ook dat binnen de kortste keren onder de knie. 

Kijk hier voor meer praktische tips.

YourWay2GO en derden gebruiken cookies (en andere technieken) om de website te analyseren, deze gebruiksvriendelijker te maken, social media aan te kunnen bieden en u op en buiten de website relevante aanbiedingen te tonen. Door gebruik te maken van de site, stemt u hiermee in. Meer lezen.