Vervoer in Mexico, Guatemala en Belize

Mexico is heel geschikt om met een huurauto te verkennen. Maar ook de openbare bussen zijn comfortabel en brengen je bijna overal. In Guatemala en Belize reis je voornamelijk met shuttle busjes (met andere reizigers) of met privé transfers.

Autohuur in Mexico

Mexico is heel geschikt om met een huurauto te verkennen. De meeste wegen in Mexico zijn geasfalteerd en in redelijke staat. Yucatán is vrij vlak en de wegen zijn lang en recht, gemakkelijk te rijden dus. Richting Chiapas wordt het bergachtiger en is het wat lastiger rijden, bovendien is de rijstijl van je medeweggebruikers niet altijd even voorzichtig. Goed opletten dus. Wil je de route van Mexico Stad naar Chiapas of Yucatán (of andersom) per huurauto afleggen, houd er dan rekening mee dat de afstanden tussen de overnachtingplaatsen vrij groot zijn en dat je dus een aantal lange dagen in de auto zult zitten. Ook moet je rekening houden met behoorlijke drop off kosten als je begint in Mexico Stad en de auto inlevert in Playa del Carmen of Cancun.

Lees meer over de autotypes en autohuurvoorwaarden

Het is niet mogelijk om de auto mee te nemen de grens over naar Guatemala. Wil je de landen van de Maya route bezoeken dan is het handiger om dat met openbaar vervoer in Mexico te doen en shuttle bussen en/of privé transfers in Guatemala en Belize.

Openbare bussen

Tijdens je reis in Mexico maak je vooral gebruik van openbare bussen. Dit zijn eersteklas bussen, meestal van de busmaatschappij ADO. De bussen zijn zeer comfortabel en de zitplaatsen redelijk ruim.Vaak worden er films of soaps vertoond in de bus en staat de airco heel hard aan. Het is dus zaak om een lekkere trui of sjaal mee te nemen in de bus. De grote bagage gaat namelijk onderin en daar kun je onderweg niet meer bij. Meestal rijden de bussen op tijd. Op langere trajecten wordt onderweg gestopt bij een restaurantje zodat je even wat kunt drinken of een snack kunt kopen. De meeste bussen beschikken over een wc. De busstations zijn over het algemeen behoorlijk modern en zeer netjes. Je kunt er met een gerust hart gebruik maken van het toilet.

De wegen in Mexico zijn op de meeste plaatsen geasfalteerd en er kan lekker doorgereden worden. Vooral in de bergen echter zijn de wegen soms smal en erg bochtig, dus daar schiet je wat minder snel op. Bij aankomst op het busstation staan er altijd wel taxi’s die je naar je hotel kunnen brengen. In Guatemala kunnen we op een paar trajecten ook goede openbare bussen regelen.

Privé vervoer en shuttle bus

Voor onze reizen in Guatemala en Belize heb je op veel trajecten de de keus tussen een shuttle bus (met andere reizigers) of een privé transfer met chauffeur die je bij je hotel ophaalt en bij het volgende hotel aflevert. De shuttle bussen rijden niet op alle trajecten maar op zo'n traject is dan privé vervoer een goed alternatief. De openbare bussen zijn in Guatemala minder goed georganiseerd dan in Mexico en bovendien vaak heel vol (er zijn uitzonderingen en die bieden we dan ook aan). Met privé vervoer heb je in ieder geval het voordeel dat je onderweg kunt stoppen, bijvoorbeeld om een mooie foto te maken of voor een plasstop. De vertrektijden bepaal je in overleg met de chauffeur.

Mocht je in Mexico niet met de openbare bus willen of zelf een auto willen huren dan kunnen we ook daar privé transfers regelen.

Met de taxi en de watertaxi

Taxi

Bij aankomst op het busstation is het handig om zelf een taxi te nemen naar je hotel. Als er geen meter in de taxi zit is het verstandig om van te voren af te spreken wat het ritje je gaat kosten. In Villahermosa wordt gewerkt met ‘taxi sharing’, taxi medewerkers informeren bij alle klanten waar ze heen moeten zodat mensen die dezelfde kant op moeten bij elkaar in een taxi kunnen en de taxi’s efficiënter kunnen rondrijden.

Watertaxi

In Belize maak je gebruik van de watertaxi om van Belize Stad naar Caye Caulker of Ambergris Caye te reizen. De shuttlebus of je privé chauffeur zet je af bij de terminal waar je je kaartje koopt en op de boot stapt.
De boottocht van Belize Stad naar Caye Caulker, duurt 45 minuten. Daarna gaat de boot door naar San Pedro op Ambergris, wat nog 45 minuten verder ligt. 

Binnenlandse vluchten

We kunnen ook binnenlandse vluchten in Mexico, Guatemala en Belize voor je regelen of vluchten tussen Mexico, Guatemala en/of Belize zodat je optimaal van je reistijd kunt genieten.

Vlieg bijvoorbeeld van Mexico Stad naar Tuxtla Guitierrez of Cancún om je reis te vervolgen of tussen Flores in Guatemala en Belize City.