Vervoer in Myanmar

Wie met ons door Myanmar trekt, zal geheel of grotendeels met het openbaar vervoer reizen. Daar waar de bus niet komt reis je met je eigen chauffeur.

Hoe reis je door Myanmar?

Daar waar mogelijk maken we gebruik van lokaal, openbaar vervoer. Het voegt vaakt iets bijzonders toe aan je reis om samen met de Birmezen te reizen. Het is ook gewoon praktisch.

Bus
Zo kun je op de hoofdtrajecten gebruik maken van comfortabele, eersteklas bussen. Dit zijn grote touringcars met airco en prettige stoelen met voldoende (been)ruimte voor westerse reizigers. Ze rijden overdag en 's nachts. In het laatste geval krijg je een dekentje en een snack aan boord en wordt er onderweg een keer bij een toilet gestopt.

Boot
Een heerlijk ontspannen manier om van Mandalay naar Bagan te reizen is per boot. Afhankelijk van de waterstand en of je een snelle of een langzame dienst hebt zak je binnen tien tot twaalf uur de Ayeyarwady rivier af. Aan boord zijn een eenvoudig ontbijt, een lunch en een snack inbegrepen. Dit is wederom afhankelijk van het type boot.

Als je stroomopwaarts van Bagan naar Mandalay vaart doe je er langer over.

Trein
Tussen Yangon en Mandalay en Yangon en Bagan rijden treinen. Ook hier kun je kiezen tussen een dag- en nachtvariant. Het treinverkeer is echter niet te vergelijken met westerse standaarden. Het spoor heeft te lijden gehad onder achterstallig onderhoud. Het gaat bij deze treinreizen dan ook niet om comfortabel en snel reizen, maar om de ervaring zelf. Het is de ideale manier om in contact te komen met de lokale bevolking. Houd rekening met eenvoudige faciliteiten aan boord en eveneens eenvoudige maaltijden in de restauratie.

Vliegtuig
Snel en comfortabel zijn de binnenlandse vluchten. Hiervoor kun je kiezen tussen de luchthaven van Yangon, Mandalay, Bagan, Heho (Inle en Kalaw), Loikaw, Keng Tung en Mgapali, al dan niet met overstap.

Samen met onze reisspecialisten kun je de route uitstippelen met het vervoersmiddel dat het beste bij jou past.

Een mix van passend vervoer

Daar waar je met de bus en trein niet makkelijk komt zullen we je een eigen auto met chauffeur aanbieden. Zo kun je onderweg stoppen voor foto's en in overleg je vertrektijd bepalen.

Alle bijkomende kosten zijn inbegrepen, zoals de benzine, tolwegen en onderhoud aan de auto en de maaltijden en overnachtingen van de chauffeur.

De auto met chauffeur staan niet tot je beschikking op vrije dagen.

De chauffeur
Het leren van een vreemde taal is in Myanmar niet voor iedereen weggelegd. Ook niet voor de meeste van onze chauffeurs, dus verwacht niet dat ze Engels spreken. Soms is er een heel basale kennis aanwezig. Ze zijn van tevoren wel goed ingelicht over de route en kennen deze uit ervaring zeer goed.

Chauffeur en gids
De chauffeur is geen gids. Hij brengt je volgens afspraak van A naar B, al dan niet via C. Als je tijdens reisdagen begeleid wilt worden door een Engelstalige gids, dan kunnen wij die voor je regelen. Dan heb je naast een chauffeur dus een gids aan boord.

De wegen
De hoofdwegen in Myanmar zijn inmiddels van goede kwaliteit, maar zodra je de gebaande paden verlaat kan er sprake zijn van achterstallig onderhoud. Er zitten gaten in de weg, de weg is maar voor de helft (een wagen breed) of helemaal niet geasfalteerd.

Zelf rijden
Het is in Myanmar niet mogelijk om zelf auto te rijden.

Vliegtuig
Snel en comfortabel zijn de binnenlandse vluchten. Hiervoor kun je kiezen tussen de luchthavens van Yangon, Mandalay, Bagan, Heho (Inle en Kalaw), Loikaw, Keng Tung en Ngapali, al dan niet met een overstap.

Samen met onze reisspecialisten kun je de route uitstippelen met het vervoersmiddel dat het beste bij jou past.