Met de mountainbike van Sanga naar Panauti

Sportieve fietstocht in de Kathmandu Vallei van Sanga naar Panauti. 

Tip van Sanne: Panoramische mountainbiketocht naar Panauti

Deze sportieve fietstocht gaat dwars door de groene, glooiende heuvels en langs oude traditionele boerderijtjes tussen Sanga en Panauti. 

De fietstocht van vier uur is vrij pittig; je klimt meerdere heuvels op om ze vervolgens weer af te dalen. Maar voor degene die zich graag in het zweet werkt om tegelijkertijd te genieten van de prachtige omgeving, is deze tocht perfect! Daarnaast steun je dit duurzame initiatief!

Het startpunt voor deze fietstocht is Sanga, net buiten de Kathmandu Vallei, hier ontmoet je je lokale gids en krijg je een passende mountainbike en helm toebedeeld.

Je begint met een steile klim van ongeveer een half uur. Daarna wordt het vlakker en zul je over de heuvelruggen fietsen, langs schitterende berglandschappen met diepe kloven, rijstvelden en akkers. Je volgt lokale paadjes die al eeuwen gebruikt worden door de dorpelingen van het gebied. Tijdens deze tocht kom je nauwelijks verkeer tegen. De huizen en kleine boerderijen in dit gebied zijn nog heel primitief en authentiek, al zul je enkele nieuwere huizen zien die na de aardbeving zijn gebouwd. 

Je eindbestemming van vandaag is het authentieke stadje Panauti, wat omgeven wordt door boerenland. Hier geniet je van een welverdiende lunch bij een lokale familie, die deel uitmaken van het Community Homestay initiatief. Daarnaast breng je een bezoek aan het oude centrum van Panauti, dat op de werelderfgoed lijst van Unesco staat. Aan het eind van de middag word je weer teruggebracht naar Kathmandu maar mocht je langer in Panauti willen blijven, dan is dat mogelijk. Kijk bij de bouwsteen ‘Het authentieke Newari-stadje Panauti’.

Je kunt een groot gedeelte van deze route ook wandelend afleggen, zie de excursie: 'Community trek: dagwandeling van Sanga naar Panauti'.