Feestdagen in Braziliƫ

Carnaval is ongetwijfeld het populairste en meest traditionele feest in Brazilië. Officieel gaat het om vier dagen feesten, maar in de meeste steden duurt carnaval vaak langer dan een week. Maar ook andere feestdagen zijn kenmerkend voor de Braziliaanse cultuur.

Wanneer viert men wat?

Katholieke feestdagen zijn belangrijk in Brazilië: Driekoningen, Carnaval, Goede Vrijdag, Pasen, Sacramentsdag, Allerzielen en Kerstmis.

Nationale feestdagen

  • Tiradentes (21 april)
  • Dag van de arbeid (1 mei)
  • Corpus Christi (19 - 23 juni 2019)
  • Dag van de Onafhankelijkheid (6 - 8 september)
  • Onze Vrouw van Aparecida (11 - 13 oktober)
  • Allerzielen en Allerheiligen (1 - 4 november 2018)
  • Dag van de afkondiging van de Republiek (14 - 17 november)

De Festas Juninas (juni) is een feest, waarbij mensen midwinter vieren. Dit feest wordt voornamelijk op het platteland gevierd. Alles is versierd met groene en gele vlaggetjes, verder is er veel live muziek. Tijdens dit feest eten de feestvierders speciaal voor deze gelegenheid gemaakte snoepjes en drinken rode wijn gemengd met vruchten.

Oud en nieuw

Nieuwjaar wordt overal in Brazilië anders gevierd. In Rio de Janeiro gaan de inwoners in het wit gekleed naar het Copacabana strand. Dat brengt geluk en vrede voor het nieuwe jaar. Sommige Carioca's dragen ook nog geel gekleurd ondergoed, wat geld en rijkdom moet brengen. De periode rond nieuwjaar is voor Zuid-Amerikanen dé vakantie periode, vergelijkbaar met de zomervakantie in Nederland en België. 


Carnaval

Carnaval is ongetwijfeld het populairste en meest traditionele feest in Brazilië. Officieel gaat het om vier dagen feesten, maar in de meeste steden duurt carnaval vaak langer dan een week.

Vierhonderd jaar geleden vierden de Brazilianen dit feest al, dat toen entrudo heette. De entrudo is door de Portugezen meegenomen en was voor alle Brazilianen, arm en rijk, de gelegenheid om collectief uit de ban te springen. Tijdens het feest bekogelden mensen elkaar voornamelijk met water, meel, verf en modder. In het begin gebeurde dat in de huiskamer, en verplaatste zich later naar de straat.

Halverwege de negentiende eeuw raakte de entrudo een beetje uit de mode. De nieuwe rijken van Brazilië, ontstaan door de bloeiende koffiehandel, vonden het te min om elkaar met viezigheid te bekogelen. Zij namen de gemaskerde ballen van het Carnaval van Venetië over. Het gewone volk moest langs de kant van de weg toekijken. Als reactie daarop organiseerden de morro’s hun eigen volkscarnaval. Ze maakten zelf hun muziek, organiseerden optochten en richten carnavalsbandjes op. Zo ontstond er een ander nieuw fenomeen; het bloco.

Een bloco was een groep van ruim zestig gekostumeerde mannen die begeleid door een percussieband over straat paradeerde. De bloco’s en het volkscarnaval liggen aan de oorsprong van twee fenomenen die tot de dag van vandaag de ziel van het carnaval in Rio de Janeiro vormen: de sambamuziek en de sambaschool.
In Rio de Janeiro paraderen de veertien beste sambascholen twee nachten lang door het speciaal daarvoor gebouwde Sambódromo. De feesten starten tegen acht uur 's avonds en gaan door tot de volgende ochtend. 

Iedere sambaschool heeft duizenden deelnemers die meelopen in de parade. Het hele jaar hebben ze zich voorbereid; in tachtig minuten tijd tonen ze het resultaat van al hun inspanningen. Eén avond paraderen de arme, donkergekleurde mensen uit de krottenwijken als prinsen en prinsessen door het stadion, terwijl de toeristen en rijke blanke inwoners van Rio de Janeiro toekijken. 
Het zijn de bewoners uit de arme wijken, die het hart vormen van het Braziliaanse carnaval.   

Feestdagen en drukte

Tijdens de feestdagen kan het erg druk zijn in Brazilië. Brazilianen kunnen niet zo gemakkelijk vakantiedagen opnemen als in Nederland en België. Met een feestdag grijpen velen de kans aan om er dan toch even op uit te trekken. Met name de kustgebieden kunnen op en rond die dagen druk bezocht worden. 

Bij het samenstellen van je route zullen wij rekening houden met mogelijke drukte tijdens nationale feestdagen. Het kan voorkomen dat je route wat gewijzigd wordt , afhankelijk van beschikbaarheid van kamers in de hotels.