Galápagos eilanden

Ga je eilandhoppen of bezoek je de Galápagos eilanden door middel van een bijzondere cruise. Bij YourWay2GO kies je de manier die bij je past.

Geef je over aan het wonder dat Galápagos heet

De Galápagos-eilanden moet je eens in je leven hebben bezocht. Een waar eldorado voor natuurliefhebbers!  Nadat je je eerste stappen hebt gezet op een van de achttien eilanden die de archipel rijk is, zul je wellicht net zo verbaasd zijn als de Spaanse conquistador Tomas de Berlenga die in de zestiende eeuw als eerste Europeaan zijn verbazing verwoordde met de uitspraak: 'Ik heb nog nooit zulke vreemdsoortige op draken gelijkende reptielen gezien'. 

Per boot langs de eilanden

De beste manier om de Galápagos eilanden te bezoeken is per boot. Behalve snel en comfortabel is zo'n cruise ook op zichzelf een heel bijzondere ervaring. In de archipel varen ongeveer honderd zeewaardige motorjachten die toeristen mogen vervoeren. Afhankelijk van de klasse vind je aan boord allerlei voorzieningen:
  • cabines (de slaapvertrekken)
  • privé WC/douches (tourist-klasse en hoger)
  • een kombuis (voor de kok)
  • eetruimte (waar alle maaltijden worden genuttigd)
  • eventueel een achter- en/of bovendek.
Op de jachten met een capaciteit van maximaal twintig deelnemers bestaat de bemanning uit een kapitein, kok, twee bootsmannen en een Engelssprekende lokale natuurgids. Alle jachten vanaf de tourist-klasse beschikken over tweepersoonscabines. Alleenreizenden worden ingedeeld met iemand anders, als het kan van gelijke sekse, doch garantie kan hierop niet worden gegeven.

Wil je als alleenreizende een cabine voor jezelf, dan betaal je twee arrangementen.

Hoe ziet zo'n cruise eruit?

Op de Galápagos-archipel worden vier, vijf, acht en vijftiendaagse daagse cruises aangeboden. YourWay2GO adviseert je minimaal de vijfdaagse rondreis te boeken. Vier dagen is erg kort omdat er twee bijna volle reisdagen opgaan aan vliegen van en naar de archipel.

Bij de vijfdaagse rondreis bezoek je meestal de zuidelijke eilanden waar je in aanraking komt met de meeste dieren die de archipel rijk is. Bij de achtdaagse rondreis maak je een rondje langs de belangrijkste eilanden.

Vaak vindt er tijdens de cruise een wisseling van passagiers plaats. Tijdens een achtdaagse cruise reis je een gedeelte van de reis samen met passagiers die vier of vijf dagen hebben geboekt. Tijdens deze ‘wisseling van de wacht’ wordt het jacht vaak weer van nieuw en vers proviand voorzien.

Tijdens een rondreis varen de jachten zo veel mogelijk langs de eilanden. Lange trajecten (ca. zes uur of langer) worden vaak ’s nachts afgelegd. Houd er dan rekening mee dat de motoren blijven draaien. Enkele slaapcabines kunnen hierdoor nog wel eens wat gehorig zijn. Ben je geen vaste slaper, neem dan oordopjes mee.

Vanwege de relatief kleine hutten/cabines wordt samenreizende passagiers aangeraden gezamenlijk één koffer/tas mee te nemen. In je hotel in Guayaquil of Quito kun je meestal je overige bagage achterlaten.

De schepen varen over de Grote Oceaan, waar het soms behoorlijk kan golven. Tot je standaard uitrusting voor een bezoek aan de eilanden behoort daarom ook altijd pilletjes tegen zeeziekte.

Elk jacht vaart een vaststaande route. Deze kan op last van de lokale autoriteiten worden gewijzigd door bijvoorbeeld weersomstandigheden. De praktijk leert ons dat er geen 100% garantie kan worden gegeven dat het jacht zich houdt aan de voorgepubliceerde route. Vertraging in het vaarschema kan eventueel ook voorkomen door vertraging van vluchten.

Houd er rekening mee dat de eerste en laatste dag van je Galápagos-rondreis voornamelijk bestaat uit reizen van de luchthaven naar het jacht. Bij de vijfdaagse rondreis kan het voorkomen dat je aan het einde van de vierde dag overnacht in een hotel op het eiland Santa Cruz. Hierbij kan je evengoed nog een excursie op dit mooie eiland maken.

Overdag worden er gemiddeld twee excursies op de te bezoeken eilanden gemaakt waarbij je onder begeleiding van een Engelstalige natuurgids korte wandelingen (tussen één en drie uur) maakt. Op die plaatsen waar het jacht voor anker gaat, brengt een klein bootje, een zogenaamde panga, je naar het vasteland.

Welke boten varen er?

De  boten worden ingedeeld in de klassen economy, tourist, tourist-superior en first die in deze volgorde een oplopend service-niveau bieden. Een beschrijving van deze klassen helpt je om verwachtingen goed af te stemmen op het gewenste service- en bijbehorend prijsniveau. YourWay2GO biedt geen economy aan.

1. Tourist class
Geschikt voor passagiers die op comfortabele wijze en voor een aantrekkelijke prijs de Galápagos-archipel willen bezoeken. De jachten zijn klein tot middelgroot met plaats voor 12-16 personen. De jachten zijn eenvoudig en standaard. De hutten zijn voor twee personen, hebben een mini-badkamer met scheepstoilet en douche. Het water is door de zon opgewarmd, maar niet alle schepen hebben boilers. Reken dus niet (altijd) op warm water. De crew bestaat uit 5-7 personen. Het eten is van goede kwaliteit. De gidsen spreken meestal goed en verstaanbaar Engels. De meeste schepen hebben naast de eetruimte en een zonnedek ook een loungeruimte. Meestal is er geen airco aanwezig.

2. Tourist Superior class
De jachten uit deze klasse zijn voorzien van alle benodigde faciliteiten om op een comfortabele wijze te kunnen genieten. De schepen zijn middelgroot en bieden plaats aan gemiddeld 16 personen. De tweepersoons hutten zijn wat ruimer en hebben dezelfde faciliteiten als een jacht dat valt in de tourist class. Vaak is de voorziening van warm water goed geregeld. Ook het zonnedek is ruim, er zijn er zitmogelijkheden, een crew van 5-7 personen, kwalitatief goed eten, goed Engelssprekende gids uit de eerste categorie en goede eet- en ontspanningsruimtes (bar). Vrijwel alle schepen uit deze klasse beschikken over airco.

3. First class

Jachten in deze klasse zijn zeer geschikt voor mensen die comfort, privacy en een prima service wensen. De jachten zijn middelgroot tot groot en zeewaardig met een capaciteit variërend van 16-90 personen. Comfortabele tweepersoonscabines met bijbehorende faciliteiten en warm water. Voldoende ruimte, groot zonnedek, perfect eten in ruim opgezette gelegenheden. Goede lounge, bar en ontspanningsruimten. Vaak extra luxe zoals b.v. jacuzzi, minibibliotheek, boetiekje en altijd airconditioning. De beste gidsen werken op deze schepen.

Hop van eiland naar eiland

Een andere manier om de Galápagos eilanden te bezoeken is door middel van het zogenaamde eilandhoppen. Je verblijft dan in een hotel op één of verschillende eilanden en bezoekt daar vandaan andere eilanden en bezienswaardigheden. Dit doe je met zeewaardige bootjes en in internationaal gezelschap. Deze uitstapjes zijn wel onder voorbehoud: bij slechte zee wordt er niet uitgevaren.

Santa Cruz, Isabela en San Cristobal zijn de eilanden die als uitvalsbasis kunnen dienen. Je overnacht er in middenklasse hotels op basis van logies en ontbijt. Voor de excursies krijg je een lunchbox mee. Wij kunnen ook het diner voor je organiseren - wel zo gemakkelijk. Dan hoef je daar niet meer achteraan. Vraag ernaar bij de reisspecialist.

Elk uitstapje wordt begeleid door een Engelssprekende natuurgids. Hij kan je alles vertellen over de planten en dieren die je gaat tegenkomen. Eenmaal terug aan land ben je gewoon vrij en kun je de avonden doorbrengen in een van de gezellige dorpjes.