Wanneer het beste waarheen te reizen

Of je nu gaat voor zon, zee en strand, een stedentrip, een wandeltocht of een rondreis met de huurauto, het is belangrijk om te weten uit welke hoek de wind waait.

Het hoge noorden

De meeste reizigers bezoeken Scandinavië in juli en augustus. De temperaturen zijn dan het meest aangenaaam en het regent niet veel. Alle natuurgebieden zijn door de goede weersomstandigheden begaanbaar. Net als in Nederland gaat de zon laat onder en komt weer vroeg op. Er worden vanwege deze middernachtzon daarom veel festivals en activiteiten georganiseerd. Deze maanden zijn wel de meest drukbezochte maanden van het jaar.

In het tussenseizoen, dat eind mei, juni, eind augustus en begin september is, zul je minder andere reizigers tegenkomen. En dat terwijl de temperatuur evengoed aangenaam is en alle natuurgebieden toegankelijk zijn. Sommige plekken zijn door de sneeuw iets moeilijker begaanbaar. Maar ze zijn nog steeds te bereiken. In juni geniet je van superlange dagen vanwege de middernachtzon. De hele maand juni is het zelfs 24 uur licht.

Het laagseizoen is van oktober t/m april. Dit is de beste periode voor wintersporten en het noorderlicht. Vanaf eind oktober wordt het koud en kan de temperatuur, vooral in het noorden, ver onder het vriespunt komen. Er ligt sneeuw en ijs en dat zorgt ervoor dat een aantal natuurgebieden niet begaanbaar zijn. Maar er zijn genoeg andere activiteiten in de winter te doen: skiën, snowboarden, bevroren watervallen zien, paard rijden op bevroren meren, op te warmen in warmwaterbaden en om ijsgrotten te bezoeken. Bovendien kun je in deze periode het noorderlicht zien, want de dagen zijn kort en de nachten lang.

Baltische Staten

De Baltische Staten kennen een zeeklimaat met koele winters en milde zomers. De winter begint er vroeg, namelijk al eind oktober en kan duren tot eind april. Er kan dan ook een langere periode sneeuw liggen.

Doordat de winter zo lang duurt, is het voorjaar maar kort, van eind april tot half juni. Het is dan overdag rond de twintig graden en ’s nachts kun je te maken krijgen met vorst. De warme zomer duurt tot en met september.

Houd je niet van extreme hitte, maar van een aangename temperatuur, dan is een rondreis door de Baltische Staten echt iets voor jou.

Centraal en Oost-Europa

De beste reistijd voor Bulgarije is mei, juni en september. Heb je een stedentrip in de planning staan? Ga dan in mei. De temperatuur is dan aangenaam en het toerisme is nog niet echt op gang gekomen. Ben je een zonneaanbidder? De kuststrook van de Zwarte Zee leent zich daar in de zomermaanden uitstekend voor. Eens een keer in een ander land skiën? Dat is in januari en februari mogelijk in het Rilagebergte en de Rodopi.

De beste reistijd voor Kroatië is mei, juni en september. ’s Winters ligt de temperatuur rond het vriespunt. Het land kent grote hoeveelheden neerslag en de wegen soms moeilijk begaanbaar. Door het Middellandse Zeeklimaat aan de kust liggen de temperaturen daar over het algemeen iets hoger. Het is dan ook een populaire bestemming. Vermijd de warme zomermaanden en kies voor het voor- of najaar. In de zomermaanden zijn het binnenland en de bergen zeker een bezoek waard! Het is er aangenaam rustig en niet te warm door de frisse bergbries.

Bezoek Griekenland in mei, juni en september. Griekse zomers zijn heet en in veel gebieden is het dan druk. De winters zijn zeer mild, maar nat. De meeste plaatsjes en inwoners zijn buiten het hoogseizoen meer toegankelijk en vriendelijk, het weer is aangenamer, een slaapplaats heb je zo gevonden en is nog goedkoper dan in het hoogseizoen. In voor- en najaar is het land goed op temperatuur – maar het is niet te heet. Ga je in de herfst, dan is het licht wat milder, de lucht wat zachter en het zeewater heerlijk warm.

Middellandse Zee & Atlantische Oceaan

Snikheet, dor en zeer toeristisch is het op Cyprus in de zomer. Met een gemiddelde temperatuur van 28°C is het in april, mei, september en oktober goed toeven. In april en mei zet het Troödosgebergte de bloemetjes buiten, en dat biedt een prachtig schouwspel! Wist je dat je in januari en februari kunt skiën op Cyprus?

Madeira wordt gekenmerkt door een bijzonder mild klimaat. Je kunt het eiland dan ook het hele jaar bezoeken. In de maanden van november t/m februari regent het relatief veel. Wil je de grootste drukte mijden, ga dan in april, mei of in september of oktober.

De beste reistijd voor de Azoren is de zomer: heerlijke temperatuur en vergeleken met de rest van het jaar valt er dan weinig regen. Aangezien je hier niet veel toeristen tegenkomt, kan dat geen reden zijn om van een bezoek in de zomer af te zien. Beste reistijd: juli en augustus.