Natuurschatten in het kwadraat

Door: productmanager Mariëlle

In september reisde ik met een vriendin naar het adembenemende IJsland. De berg Dyrhólaey, de gletsjer Sólheimajökull en de waterval Gljúfrabúi mochten natuurlijk niet aan mijn reis ontbreken. Als kers op de taart hebben wij ook nog de vuurspuwende vulkaan Fagradalsfjall mogen aanschouwen.

Natuurschatten in het kwadraat

We begonnen de dag in een sluier van regen bij Dyrhólaey, waar we vanaf de kliffen genoten van het uitzicht op de zwarte zandstranden, de uit zee oprijzende basaltzuilen en de imposante rotsboog. Door naar de gletsjer Sólheimajökull voor een fikse wandeling langs de ijsmassa's. Een waterig zonnetje prikte door de bewolking en dat leverde heel wat mooie plaatjes op. Wat voel je je nietig als je aan de voet van zo’n enorme ijsberg staat. En toch, de laatste decennia smelt de gletsjer harder dan ooit tevoren en heeft de arm zich al honderden meters teruggetrokken.

Volgende stop: Gljúfrabúi (nee, ik heb ook geen idee hoe je het uitspreekt). Deze waterval ligt verscholen in een kloof om de hoek van de beroemde Seljalandsfoss. Ik was hier al een paar keer eerder in de buurt en het is mij een raadsel waarom Gljúfrabúi tot nu toe aan mijn aandacht is ontsnapt. Tip: trek je regenpak aan, want je wordt kliedernat, maar wát een spektakel!

Tijd voor Koffie

Op de muur staat met krijt geschreven: Coffee <kaw-fee>, a dark magical substance that turns “leave me alone” into “good morning honey”. We zijn neergestreken in het Eldstó Art Café in Hvolsvöllur in zuidelijk IJsland en compleet in ons nopjes, want eindelijk hebben we een tentje gevonden met barista-kwaliteit koffie. Daar moet ook een taartje bij natuurlijk en we tikken 25 euro af voor twee heerlijke cappuccino’s en twee flinke stukken worteltaart om je vingers bij af te likken.

Aan de buitenkant stelt het tentje niet zo veel voor. De charme en gezelligheid ligt binnen verscholen en valt als een warme deken om je heen. Het is een café, restaurant en keramiekgalerij in een. In de galerij vind je uniek aardewerk dat alleen hier in het café te koop is, handgemaakt en geglazuurd met materialen van IJslandse oorsprong. Onze cappuccino wordt natuurlijk geserveerd in zo’n kunstig kopje. We genieten van het rustmoment, laten het natuurgeweld van deze ochtend op ons inwerken en bekokstoven onze plannen voor vanmiddag.

De stomende Reykjadalur Vallei

Als we de koffie en de worteltaart op hebben, zijn we er uit wat we die middag gaan doen. We droppen onze tassen halverwege bij Guesthouse Bitra en rijden in ons kleine huurautootje naar Hveragerði, waar we eind van de middag starten met een wandeling van een uurtje naar de Reykjadalur Hot Spring Thermal River. Bij de start van de trail vind je een restaurantje, toiletten en parkeergelegenheid. Parkeerkosten betaal je eenvoudig via een app. Verder zijn er, zoals bijna overal op IJsland, geen entreekosten.

We steken een bruggetje over, begroeten de IJslandse paardjes en volgen het slingerende pad omhoog de groene heuvels op. Op verschillende plekken komt stoom uit de grond en links liggen enkele hete bronnen en pruttelende modderpoelen. Wat hogerop passeren we de Djúpagilsfoss, het pad loopt hier vlak langs de Djúpagil kloof. Het is geen hele zware wandeling, maar je stijgt vrijwel de hele tijd en de losse gravel voelt soms wat onzeker onder je voeten. Een laatste heuvel en we lopen een wonderschone, groene vallei in.

Badderen in de hot river

Nog meer hot springs en kokende poelen komen in zicht. Verderop stroomt de warme rivier waarvoor we gekomen zijn. Een plankenpad maakt het riviertje toegankelijk. Even omkleden achter een van de houten schermen, spullen langs de kant en heerlijk chillen in het warme water. Hoe meer stroomopwaarts je gaat, hoe warmer het water is, dus we kiezen een voor ons comfortabel plekje. Ik had waterschoenen meegenomen en die komen hier goed van pas. Wat een genot om op deze koele herfstdag de zon langzaam te zien zakken achter de heuvels in een stomend, natuurlijk bad.

2GO or not 2GO

Op de terugweg checken we nog even de live webcam van de Fagradalsfjall, de vulkaan die in maart 2021 spectaculair uitbarstte. Tot onze verbazing zien we op ons scherm een vuurspuwende, lava producerende vulkaan. Het is al donker, we moeten nog eten en áls we er heen willen, betekent dat vanavond nog drie uur extra rijden en een paar uur hiken tot ver na middernacht over gladde, steile gravelpaadjes. En dat is nou precies waarom ik zo graag met mijn vriendin reis. Die is er ook gek genoeg voor. Een snelle hap en we zijn al op weg. Aan de horizon zien we de gloed van de vulkaan.

Lava in de nacht

We kiezen voor route A naar het Langihryggur uitzichtpunt en volgen een spoor van lichtjes de berg op. We zijn niet de enigen. We gebruiken onze zaklampen zo min mogelijk, want het schijnsel van de vulkaan is voldoende en onze ogen zijn snel gewend aan het donker. Hoe hoger we komen, hoe meer we zien van de vulkaan. Na een uur vinden we een goed plekje op een lavarots. In de verte gaat de rokende Fagradalsfjall tekeer. Een rivier van lava stort de kraterrand uit en vormt een woelig lavameer.

Vanaf waar wij staan, kun je de vulkaan niet dichter naderen, omdat een gestold maar nog steeds gevaarlijk lavaveld ons scheidt van de actie. De wind is gunstig en de giftige gaswolken drijven de andere kant op. Vanaf deze veilige plek is het een ongekend schouwspel. We staren ruim een uur onafgebroken naar het natuurgeweld voordat we de terugweg aanvaarden. Tevreden dat we dit hebben mogen meemaken, duiken we om 4 uur ’s nachts ons bedje in. Missie geslaagd!

*Een week later, op 18 september 2021 kwam er een (voorlopig?) einde aan de lavastromen van de Fagradalsfjall. Een wandeling langs de gestolde lavavelden is zeer de moeite waard. Er zijn verschillende routes van middelzwaar tot zwaar. Het gebied is goed te bereiken via weg 427 vanuit Grindavík. 

Doe nog meer inspiratie op

Ben je op zoek naar ideeën waar in het voorjaar naartoe te reizen? Laat je inspireren door de verhalen van onze reisspecialisten en productmanagers over hun favoriete voorjaarsbestemmingen in ons online magazine. In de tweede editie van ons online magazine doe je inspiratie op over reizen naar Costa Rica, Egypte, IJsland, Jordanië, Mexico, Sri Lanka en Zweden

Tip: klik op 'Fullscreen' om het magazine op groot formaat op je mobiele telefoon, tablet, laptop en PC te kunnen lezen.