Bagage en kleding voor Iran

Voor een reis naar Iran raden we je aan om licht te reizen en je bagage mee te nemen in een rugzak of weekendtas. Een koffer raden we af als je bepaalde trajecten van je reis per openbaar vervoer wilt afleggen. 

Wat neem je mee?

Voor jouw reis naar Iran raden we je aan om licht te reizen en je bagage mee te nemen in een rugzak of weekendtas. Een koffer raden we af als je bepaalde trajecten van je reis per openbaar vervoer wilt afleggen. En: elke kilo bagage in het vliegtuig moet je ook dragen tijdens je reis!

Je kunt onderweg zelf je kleding wassen of dit in je hotel kleding laten doen: ga daarom uit van kleding voor anderhalve week.

Denk bij het samenstellen van je bagage aan bijvoorbeeld: waterfles, wasmiddel, reisgids, voldoende fotomateriaal, lakenzak, toiletartikelen, badslippers, zwemkleding, wekker, schrijfgerei, schaartje, beker en zakmes.

Aangezien alcohol een absoluut taboe is in Iran, is het uiteraard ook verboden om alcohol mee te nemen naar dit land.

Sluier in Iran

Vrouwelijke reizigers zijn in Iran verplicht altijd en overal (ook in restaurants en de lobbies van hotels) een hoofddoek en een lange, wijdvallende jas tot op de knieën te dragen. De strekking is: de lijnen van het lichaam mogen niet al te duidelijk zichtbaar zijn. Voor de hoofddoek geldt dat katoen prettiger is dan synthetisch, omdat katoen lucht doorlaat en je haar minder snel statisch wordt.

Buiten moderne steden als Teheran en Isfahan worden de kledingvoorschriften soms strenger toegepast. Toch is het dragen van een chador (het gehele lichaam bedekkend zwart 'kleed') ook daar niet noodzakelijk. Alleen voor het bezoeken van de religieuze heiligdommen in bijvoorbeeld in Qom en Mashad is de chador verplicht. Deze chadors kun je in Iran zelf kopen en soms zijn ze bij de ingang van een moskee te leen.

Korte broeken

Als je besluit in de zomer naar Iran te gaan, raden we vrouwen aan om een katoenen jas te kopen. Dit maakt de hoge temperaturen een stuk beter te verdragen. Je kunt ervoor kiezen om ter plekke in de bazaar iets volgens de laatste mode te kopen, maar houd er rekening mee dat die dan wel van synthetische stoffen kunnen zijn gemaakt.

Ook mannen
moeten zich in Iran aan de kledingvoorschriften houden: korte broeken en bermuda's zijn absoluut verboden.

Je zult in Iran merken dat de hier beschreven kledingvoorschriften aan verandering onderhevig zijn en soms door de actualiteit worden ingehaald. Toch zijn wij van mening dat het geen kwaad kan om toch wat conservatiever gekleed te gaan. Hiermee kom je ook makkelijker in contact met de lokale bevolking.