Feestdagen in Iran

Er zijn religieuze feesten die meerdere dagen duren. En omdat de islamitische kalender gebaseerd is op het maanjaar, schuiven de feestdagen volgens onze telling ieder jaar tien à elf dagen naar voren.

Nationale feestdagen in Iran

Hieronder vind je een overzicht van belangrijke nationale feestdagen in Iran.

Volgens de officiele instanties in Iran zullen de musea en archeologische sites op de dagen met een * gesloten zijn. Het Juwelenmuseum in Teheran is op álle feestdagen gesloten.

 • Dag van de Revolutie (11 februari)
 • Herdenking van het martelaarschap van Fatima*
 • Nowruz (Iraans nieuwjaar (21 tot 24 maart)
 • Dag van de Islamitische Republiek (1 april)
 • Sizdahbedar: de dertiende dag van het Iraanse nieuwjaar (2 april)*
 • Etekaf ceremonie (30 maart t/m 3 april - moskeeën zijn gesloten)
 • Herdenking van het martelaarschap van Imam Ali (5 juni)*
 • Dag van de Palestijnen (23 juni)
 • Herdenking van martelaarschap van Imam Sadeq
 • Tassoua en Ashura, herdenking van martelaarschap van Imam Hoesein *
 • Arbaeen, veertig dagen na de herdenking van martelaarschap van Imam Hoesein *
 • Sterfdag van de profeet Mohamed *
 • Herdenking van martelaarschap van Imam Reza *.
Bovengenoemde data en openstelling van musea en sites zijn onder voorbehoud van wijzigingen. Kijk hier voor actuele data.

Nieuwjaar in Iran

Het begin van Nowruz (letterlijk ‘nieuwe dag’), valt samen met het begin van de lente (21 maart). In Iran begint dan tevens het nieuwe jaar omdat de Perzische jaartelling begon op de eerste dag van de lente in 622, het jaar dat de profeet Mohammed in Medina het religieuze en wereldlijke gezag in handen kreeg. 2017 komt overeen met het Iraanse jaar 1396.

Reizen tijdens Iraans nieuwjaar

Nieuwjaar wordt in maart groots gevierd in Iran. Veel Iraniers gaan zelf ook op reis of op vakantie. Dit houdt in dat de hotels in Iran (snel) volgeboekt zullen zijn, bussen en treinen vol zitten en er afwijkende tarieven gelden voor allerlei diensten. Hoewel het zeer aantrekkelijk kan zijn om in deze weken Iran te bezoeken raden we aan om voor een andere reisperiode te kiezen.

Islamitische feestdagen

Maankalender

De islamitische kalender is gebaseerd op een maanjaar en wijkt daarom af van de telling van de westerse, Gregoriaanse kalender. Volgens de westerse kalender schuiven de islamitische feestdagen ieder jaar tien à elf dagen naar voren. De grootste islamitische feesten zijn de ramadan, het Suikerfeest en het offerfeest.

Ramadan

De Ramadan (24 april t/m 23 mei 2020, 13 april t'm 13 mei 2021, 2 april t/m 2 mei 2022) is het belangrijkste islamitische feest. Het feest duurt de hele negende maand van het islamitische jaar en is de vastenmaand. Tijdens deze periode eten, drinken en roken moslims niet tussen zonsopgang en zonsondergang. Vasten is een van de belangrijkste plichten van een moslim.

De ramadan kan voor reizigers leiden tot enig ongemak; veel restaurants zijn dicht; eten, drinken en roken in het openbaar wordt niet op prijs gesteld. Voor toeristen wordt overigens wel gekookt en gezorgd. Het spreekt vanzelf dat je (op straat of terras) ten overstaan van vastende mensen niet eet. Aan de andere kant is het meemaken van zo'n belangrijk feest wel weer bijzonder.

Suikerfeest

Het driedaagse Suikerfeest, Eid al-Fitr (23 t/m 25 mei 2020, 13 t/m 15 mei 2021, 2 t/m 4 mei 2022), luidt het einde van de Ramadan in. Het huis wordt nog een keer gepoetst en de mensen kleden zich zo mooi mogelijk. Iedereen gaat bij elkaar op bezoek om elkaar te feliciteren met een goed volbrachte vastenperiode. Ook de armen krijgen iets extra. Met het Suikerfeest begint de bedevaart naar Mekka.

Offerfeest

Het offerfeest, Eid al-Adha (30 juli t/m 1 augustus 2020, 20 t/m 23 juli 2021, 9 t/m 11 juli 2022), begint op de tiende dag van de laatste maand van het jaar. Ter herdenking van Abraham worden op die dag overal schapen geslacht. Abraham was immers bereid zijn zoon aan God te offeren, maar die verving de jongen op het laatste moment door een schaap.

Andere belangrijke dagen

Ras as-Sana: islamitische nieuwjaarsdag (20 augustus 2020, 10 augustus 2021, 30 juli 2022)
Moulid an-Nabi: de verjaardag van de Profeet Mohammed (29 oktober 2020, 19 oktober 2021, 8 oktober 2022).