Feestdagen in Marokko

Op de Marokkaanse kalender staan tal van nationale, plaatselijke en religieuze feestdagen.

Wanneer viert men wat?

Op de Marokkaanse kalender staan tal van nationale, plaatselijke en religieuze feestdagen.

Nationale feestdagen

 • Nieuwjaar (1 januari)
 • Dag van het Onafhankelijkheidsmanifest (11 januari)
 • Dag van de Arbeid (1 mei)
 • Feest van de Jeugd (9 juli)
 • Troonfeest (30 juli), het belangrijkste burgerlijke feest in Marokko. Geniet van het vuurwerk, zang, dans en de parades.
 • Dag van Trouw en Vernieuwing (14 augustus), de herdenking van de reis van Hassan II naar Dakhla in 1981
 • Dag van de Revolutie (20 augustus), herdenking van de Vredesmars
 • Verjaardagsfeest van Mohammed VI (21 augustus)
 • Herdenking van de Groene Mars (6 november)
 • Viering van de terugkomst van Mohammed V uit ballingschap (16 november)
 • Onafhankelijkheidsdag (18 november)

Islamitische feestdagen

Maankalender

De islamitische kalender is gebaseerd op een maanjaar en wijkt daarom af van de telling van de westerse, Gregoriaanse kalender. Volgens de westerse kalender schuiven de islamitische feestdagen ieder jaar tien à elf dagen naar voren. De grootste islamitische feesten zijn de ramadan, het Suikerfeest en het offerfeest.

Ramadan

De Ramadan (16 mei t/m 14 juni 2018, 5 mei t/m 4 juni 2019) is het belangrijkste islamitische feest. Het feest duurt de hele negende maand van het islamitische jaar en is de vastenmaand. Tijdens deze periode eten, drinken en roken moslims niet tussen zonsopgang en zonsondergang. Vasten is een van de belangrijkste plichten van een moslim.

De ramadan kan voor reizigers leiden tot enig ongemak; veel restaurants zijn dicht; eten, drinken en roken in het openbaar wordt niet op prijs gesteld. Voor toeristen wordt overigens wel gekookt en gezorgd. Het spreekt vanzelf dat je (op straat of terras) ten overstaan van vastende mensen niet eet. Aan de andere kant is het meemaken van zo'n belangrijk feest wel weer bijzonder.

Suikerfeest

Het driedaagse Suikerfeest, Eid al-Fitr (15 t/m 17 juni 2018, 4 t/m 6 juni 2019), luidt het einde van de ramadan in. Het huis wordt nog een keer gepoetst en de mensen kleden zich zo mooi mogelijk. Iedereen gaat bij elkaar op bezoek om elkaar te feliciteren met een goed volbrachte vastenperiode. Ook de armen krijgen iets extra. Met het Suikerfeest begint het bedevaartsseizoen naar Mekka.

Offerfeest

Het offerfeest, Eid al-Adha (1 t/m 3 september 2017, 21 t/m 23 augustus 2018, 11 t/m 13 augustus 2019), begint op de tiende dag van de laatste maand van het jaar. Ter herdenking van Abraham worden op die dag overal schapen geslacht. Abraham was immers bereid zijn zoon aan God te offeren, maar die verving de jongen op het laatste moment door een schaap.

Andere belangrijke dagen

Ras as-Sana: islamitische nieuwjaarsdag (22 september 2017, 12 september 2018, 1 september 2019)
Moulid an-Nabi: de verjaardag van de Profeet Mohammed (1 december 2017, 21 november 2018, 10 november 2019).