Feestdagen in Mexico, Guatemala en Belize

De landen van Midden-Amerika staan bekend om de kleurrijke feesten en festivals. Bijna elke maand is er wel een nationale feestdag of fiësta. Het is leuk om tijdens je reis naar Mexico, Guatemala en Belize zo'n feestdag bij te wonen.

Altijd wat te beleven

Mexico en Guatemala staan bekend om de kleurrijke feesten en festivals. Bijna elke maand is er wel een nationale feestdag of fiësta en iedere stad viert ook uitgebreid de naamdag van zijn patroonheilige. Bijzonder is de ‘Heilige Week’ voor Pasen, in het Spaans ‘Semana Santa’ genoemd, een week van festiviteiten en processies. We raden aan je reis naar Mexico, Guatemala of Belize zo te plannen, dat je één van deze feestdagen kunt bijwonen. Het is een interessante en bijzondere ervaring.  

Absolute aanraders om je reis omheen te plannen zijn:   

 • Drie koningen (6 januari) in Guatemala   
 • Carnaval van San Juan Chamula (maand februari)   
 • Semana Santa (Heilige Week, de week voor Pasen) wordt uitgebreid gevierd met processies en vieringen door het gehele land. Het uitbundigst is de Semana Santa van Antigua in Guatemala. 

[Día de los Muertos]

 • Día de los Muertos (1 en 2 november), Allerheiligen, is een van de meest karakteristieke feesten van Mexico. Deze herdenking van de overledenen is een vrolijk, persoonlijk en aandoenlijk feest. Het is een periode waarbij de levenden hun overleden voorouders herdenken en waarin de doden de gelegenheid hebben de huizen en de families die ze hebben achter gelaten te bezoeken. Het feest is op sommige plaatsen ook spectaculair, met straatfestivals, parades, het uitdelen van cadeautjes en genoeg te eten en drinken. Zoals het kerstfeest of Halloween in andere delen van de wereld, beginnen de voorbereidingen voor het festival van de Dagen van de Doden al weken van tevoren.  In Guatemala vindt deze dag op 2 november plaats. Dit wordt minder uitbundig gevierd dan in Mexico en maar op een aantal plaatsen. In Todos Santos wordt een meerdaags feest gehouden, waarbij de paardenraces het hoogtepunt vormen. De mannen, gekleed in de traditionele feestdracht, racen op hun paarden door het dorp. In Santiago Sacatepéguez verzamelen dorpelingen zich in een grote processie naar het kerkhof. Het feest eindigt met de traditionele maaltijd (fiambre)   

Andere nationale feestdagen:  

 • Constitution of Mexico (5 februari), is de Mexicaanse dag van de grondwet   
 • Baron Bliss Day (9 maart). Baron Bliss was een Brits filantroop die zijn vermogen naliet aan Belize. Hij is gestorven op 9 maart. 
 • Benito Juárez (21 maart), de verjaardag van oud-president Benito Juárez van Mexico  
 • Cinco de Mayo (5 mei), is een feestdag in Mexico, omdat op deze dag in 1862 Mexico een Frans leger versloeg in de Slag bij Puebla. President Benito Juárez verklaarde dat deze dag voortaan een nationale feestdag zou zijn.   
 • Belize Lobster Festival (juni), het kreeftseizoen wordt jaarlijks feestelijk ingeluid met dit festival. Het begint in Placencia en is later ook op Caye Caulker te vieren. 
 • Onafhankelijkheidsdag (15 september) in Guatemala. Op 15 september 1821 werd Guatemala onafhankelijk van Spanje. Deze gebeurtenis wordt jaarlijks herdacht met een nationale feestdag. 
 • Onafhankelijkheidsdag (16 september), Mexico verklaarde zich in 1810 onafhankelijk van Spanje. Het duurde tot 1821 dat Spanje hiermee instemde.  
 • Onafhankelijkheidsdag (21 september) in Belize. Op 21 september 1981, na vertragingen vanwege territoriale geschillen met Guatemala, werd Belize onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk.

 •  Garifuna dag (19 november). De Garifuna vieren hun aankomst in Belize jaarlijks op deze dag. Wordt vooral in het zuiden van het land gevierd (in Dangriga), waar in 1832 de Garifuna aankwamen. 
 • Día de la Revolución (20 november), is de verjaardag van de Mexicaanse Revolutie 1910. Dit is een nationale feestdag in Mexico.  
 • Día de la Virgen Guadalupe (12 december), een grote dag op de Mexicaanse feestenkalender. De maagd van Guadalupe is het grootste religieuze icoon van het land. Dit kleurrijke festival met speciale heilige missen, pelgrims, kermissen en religieuze optochten wordt met name door de indígena bevolking gevierd, in bijvoorbeeld San Cristóbal de las Casas en haar omliggende dorpjes (Zinacantàn en San Juan Chamula).   
 • Navidàd (25 en 26 december), Kerstmis
 • Iedere stad viert ook uitgebreid de naamdag van zijn patroonheilige. Festivals in Guatemala die zeker de moeite waard zijn, zijn Santo Tomás in Chichicastenango (13 tot 21 december) en van Rabin Ajau in Cobán.