Geldzaken in Mexico, Guatemala en Belize

In Mexico betaal je met de Mexicaanse peso. De munteenheid van Guatemala is de quetzal en in Belize heb je de Belize dollar.

Peso's, quetzales en Belize dollars

De Mexicaanse munteenheid is de peso (MXN). De munteenheid van Guatemala is de quetzal (GTQ) en van Belize de Belize dollar (BZ$). Kijk voor de dagkoers op www.oanda.com/currency/converter.

In Mexico zijn er in de grotere toeristenplaatsen voldoende mogelijkheden om te pinnen bij de pinautomaat (cajero automático). Het is verstandig bij daglicht en gedurende de openingstijden van de bank geld op te nemen.  

In Guatemala kun je in de steden en toeristenplaatsen, onder andere in Antigua pinnen bij een geldautomaat (cajero automático). 

In Belize kun je bij de bank geld wisselen. Op een aantal plaatsen zijn pinautomaten, maar deze staan lang niet overal. Buiten de steden zijn er zeer beperkt wisselmogelijkheden. Let op dat het niet altijd duidelijk is of een prijs in Belize of in Amerikaanse dollars vermeld staat. Bij de meeste plekken kun je met Amerikaanse dollars betalen.

Wij raden je aan om een kleine hoeveelheid Amerikaanse dollars of Euro’s (liever geen Euro’s in Guatemala en Belize) mee te nemen. Het is altijd prettig om wat contant geld op zak te hebben, mocht de pinautomaat niet werken. Vooral in Guatemala kan dit voorkomen.   

Neem vooral kleine coupures mee en klein geld. Taxichauffeurs, winkeliers en marktkooplui hebben meestal geen wisselgeld. De biljetten dienen onbeschadigd te zijn. Wisselkantoren (casas de cambio) zijn geopend van maandag t/m vrijdag van 8:30 – 18:00 uur. En in het weekend van 8:30 – 14:00 uur.   
Ook met een creditcard (VisaCard, MasterCard) kun je bij sommige banken geld opnemen. In Guatemala betaal je hiervoor provisiekosten. Je kunt er ook mee betalen in duurdere hotels, restaurants en winkels.   

Veilig met je bankpas naar het buitenland

Met je WereldPas kun je bij heel veel geldautomaten over de hele wereld terecht. Om veiligheidsredenen hebben Nederlandse en Belgische banken de bankpassen met Cirrus/ Maestro-logo echter standaard ingesteld op gebruik binnen Europa.

Wil je buiten Europa gebruik maken van geldautomaten, zorg er dan voor dat je deze instelling (tijdelijk) wijzigt naar ‘Wereld’. Dit kun je doen via internetbankieren of via het bankkantoor.

Neem de telefoonnummers van je bank mee, zodat je contact met hen kunt opnemen in het geval van verlies of diefstal.

Wij raden aan om voor noodgevallen altijd een extra creditcard mee te nemen op reis.