Hoogtepunten van Guatemala

Reisspecialiste Brigit sprong een gat in de lucht toen haar tickets waren geboekt en de reis definitief was: zij mocht weer op reis naar haar geliefde Mexico, Guatemala en Belize! Hieronder zet ze haar top 3 highlights in Guatemala op een rij.

De route

Eind augustus reisde ik af naar Mexico, Guatemala en Belize: een ontzettend mooie reis die ik iedereen zeker aanraad! Een hele leuke afwisseling van cultuur, natuur en aan het einde kun je de reis in Belize nog afsluiten met een strandbestemming, denk bijvoorbeeld aan Caye Caulker of Ambergris Caye.

Ik vlieg met KLM in 11 uur rechtstreeks naar Mexico-City, waar ik een aansluitende vlucht heb naar Tuxtla. Het is iets langer dan een uur vliegen naar Tuxtla en vanaf daar is het nog 20 minuten rijden naar het hotel in Chiapa de Corzo. Het is leuk om je reis in Chiapa de Corzo te beginnen: een leuke plaats van waaruit je de prachtige excursie naar Canyon de Sumidero kunt maken. Vervolgens reis ik naar San Cristobal richting Panajachel in Guatemala. Vanuit Panajachel reis ik naar Antigua, Lanquin en Flores en vervolgens reis ik nog door naar Belize om de stad San Ignacio te bezoeken.

Tot zover mijn reisroute; hieronder vertel ik je graag over mijn top 3 hoogtepunten in Guatemala.

#1 Lake Atitlán

Tijdens mijn reis maak ik een boottocht over één van ‘s werelds mooiste meren, ‘Lago de Atitlán’. Dit kratermeer, gelegen op 1500 meter hoogte, is omgeven door 12 kleine dorpen en 3 prachtige vulkanen. Vanuit Panajachel, het grootste en meest toeristische dorp, vaar ik samen met mijn gids naar het dorp San Pedro. Na een boottocht van 30 minuten over het helderblauwe meer komen we aan. We nemen een tuktuk naar een geweldig uitzichtpunt over het meer. Het is mogelijk om deze slapende vulkaan San Pedro te beklimmen, vanaf daar heb je helemáál een fenomenaal uitzicht. We bezoeken nog een kleinschalige markt en het prachtige plein bij de kerk. Vervolgens varen we naar het nabij gelegen dorpje San Juan. In deze plaats vind je links en rechts veel kunstgalerijen met kleurrijke schilderijen. Er hangt een vrolijke sfeer. We gaan naar een textielbedrijfje waar ik zie hoe katoen verandert in een bol wol, deze gekleurd en erna geweven wordt. Wat zit er veel werk in het maken van een sjaaltje wat te hand gemaakt wordt! Daarna gaan we door naar een medicijnvrouw. Zij geeft uitleg over alle medicinale planten en waarvoor ze helpen. De lokale bevolking gaat niet naar een dokter, maar eerder naar deze medicijnvrouw als ze ziek zijn of iets willen laten genezen. Als laatste breng ik een bezoek waar ik zie hoe ze van de cacao chocolade maken. Mmmm! Met mijn gezicht in de wind geniet ik van de tocht terug en de leuke dingen die ik gezien heb.

#2 Vulkaan Acatenango

Vanuit Panajachel reis ik in een paar uur naar de stad Antigua, wat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat vanwege de koloniale gebouwen, kerken, kloosters, kerken en ruïnes. De stad heeft een gezellige koloniale sfeer. Je vindt er diverse Spaanse talenscholen en leuke restaurantjes, barretjes en musea. Net als het meer van Atitlán is ook Antigua omgeven door 3 vulkanen. De actieve vulkaan Pacaya heb ik 13 jaar geleden bezocht en hiervan was ik toen erg onder de indruk. Ditmaal ga ik de hoogste vulkaan Acatenango beklimmen. De vulkaan ligt op 3976 meter hoogte. Ik vertrek vroeg in de ochtend. Vanuit Antigua rijden we in een uurtje naar het dorpje La Soledad op 1500 meter hoogte. Vanaf hier starten we de hike. Het is een pittige klim van 4 uur, maar uiteraard stoppen we diverse malen. Het is een prachtige dag en ik geniet van de overgang van landschappen. Tijdens het lopen hoor ik het gerommel van de actieve vulkaan Fuego. Het laatste stuk is het frisser en staat er veel wind. Uiteindelijk komen we op de top en hebben we een fantastisch uitzicht op de vulkanen Agua en Fuego. Een mooie plek voor een lunch! Je kunt deze excursie ook in 2 dagen en 1 nacht doen. Je loopt de eerste dag dan 3 uur omhoog en de tweede dag 1 uur omhoog en 3 uur naar beneden. Ik vind het erg indrukwekkend om de vulkaan Fuego zo dichtbij actief te zien. Deze beklimming is een actieve uitdaging, maar absoluut een hoogtepunt en aanrader!

#3 Het prachtige natuurreservaat Semuc Champey

Nadat ik bekomen ben van deze fantastische ervaring, sta ik vroeg op voor mijn vertrek naar Lanquin. Ik maak mij klaar voor een lange reisdag van ongeveer 10 uur. Vanaf Cobán is het nog 2 uur rijden, waarvan 1 uur over een onverharde weg. De route is prachtig groen. Mijn reden om naar Lanquin te reizen is dat ik graag een bezoekje wilde brengen aan Sémuc Champey, een natuurreservaat met natuurlijk turquoise gekleurde poelen. Vanaf onze accommodatie in Lanquin rijden we in een jeep via een onverharde weg in een uurtje naar de entree. We lopen door het tropisch regenwoud in een half uur omhoog naar de mirador. Hier hebben we een uitzicht over de poelen. Via een andere route lopen we weer terug. Het is nog mogelijk om de poelen in te gaan, maar wij hebben hier helaas geen tijd voor. Uiteraard maken we mooie foto’s van de prachtige heldere kleuren