Feestdagen in Myanmar

Bijna elke dag is er wel ergens een festival ('pwe'). Er zijn boeddhistische festivals, festivals die gewijd zijn aan de geesten ('nats'), festivals met een plaatselijke betekenis en nationale feestdagen. 

Het land van festivals

Bijna elke dag is er wel ergens een festival ('pwe'). Er zijn boeddhistische festivals, festivals die gewijd zijn aan de geesten ('nats'), festivals met een lokale betekenis en nationale feestdagen.

De meeste officiële feestdagen hebben een vaste datum, terwijl de religieuze feestdagen de maankalender volgen waardoor ze elk jaar verspringen.

Enkele nationale feestdagen van Myanmar zijn:

  • Onafhankelijkheidsdag (4 januari)
  • Eenheidsdag (12 februari) ter herdenking van de overeenkomst die Aung San in 1947 sloot met de nationale minderheden
  • Dag van de Boer (2 maart), ter gelegenheid van de machtsovername door generaal Ne Win in 1962
  • Tatmadaw (27 maart)
  • Dag van de Arbeid (1 mei)
  • Martelaren Dag (19 juli), ter herdenking van de dood van Aung San en zijn medestanders.

Andere belangrijke feestdagen en festivals zijn:

Thingyan
Thingyan, het waterfestival, is het belangrijkste feest en tevens het Birmese nieuwjaar. De Birmezen vieren de komst van Thagyamin, de koning van de nats die het nieuwe jaar inluidt. Drie dagen lang wordt er feestgevierd en worden de zonden van het afgelopen jaar weggespoeld. De straten staan vol met mensen die elkaar verassen met plenzen water uit emmers en bakken. Bereid je voor op drie natte, vrolijke dagen. Alleen monniken worden gespaard.

Kason
De dag van Boeddha, ofwel de geboorte, de verlichting en de dood van Boeddha. Gelovigen geven op deze dag de banyanbomen bij de pagoden water. De grootste viering vindt plaats bij de Shwedagon pagode in Yangon.

Waso (juni/ juli)
Waso is het begin van de boeddhistische vastentijd, een periode van drie maanden van soberheid en bezinning. Monniken reizen niet, strikte boeddhisten slaan aan het vasten. Het is de tijd voor studie en meditatie.

Phaung Daw U Kyaung festival (september/ oktober)
Het Phaung Daw U Kyaung festival vindt plaats bij het Inle meer. Vanaf de pagode Phaung Daw U Kyang worden vier boeddhabeelden in een koninklijke boot naar dorpen en heiligdommen rond het meer gevaren. Het festival duurt drie weken en wordt afgesloten met een roeiwedstrijd op het Inle meer.

De interessantste dagen zijn de openingsceremonie, de bootrace van Lin Kin naar Nyaung Shwe, de lange processie van Kyan Kham naar Mine Pyone en de bootrace van Ye Thar naar de Phaung Daw U pagode op 31 oktober. Deze zijn allemaal te bezoeken vanaf Nyaung Shwe bij het Inlemeer.

Tazaungmon Lichtfestival (september/ oktober)
De boeddhistische vastentijd eindigt met volle maan in september/ oktober, als de lucht weer opklaart. De terugkeer van Boeddha en zijn volgelingen wordt dan gevierd. Miljoenen lichten, kandelaars en lampen zullen de tempels, pagodes, huizen en bomen verlichten. Voor Birmezen geldt dit als beste tijd om te trouwen.

Nadaw (november/ december)
November/ december (Nadaw) is de maand van de festivals voor de nats. De dorpen vereren dan hun geestenwereld.

Hot air Balloon festival
In november vindt bij Taunggyi in de Shan deelstaat het Hot Air Balloon Festival (‘Lu Ping’) plaats. Dit feest wordt voornamelijk met de Pa-O etnische minderheid geassocieerd. Het festival is makkelijk te bereiken vanuit Nyaung Shwe bij het Inle meer.

Tijdens het festival wordt uitbundig percussie muziek ten gehore gebracht, straten zijn gevuld met gokkraampjes en talrijke aanlokkelijke eetstalletjes.

Zowel overdag als 's avonds worden er ballonnen opgelaten. Overdag groter en imposanter (ballonnen met een hoogte van 6-7 meter en een diameter van 5-6 meter zijn geen uitzondering), en zijn ze doorgaans gemaakt in de vorm van een pagode of een dier. 's Avonds zijn ze minder indrukwekkend qua grootte, maar veel uitbundiger versierd.

De ballonnen zijn vaak gevuld met vuurwerk dat op hoogte wordt ontstoken. Dit heeft kleurrijke explosies tot gevolg.