Geld in Myanmar

De nationale munteenheid in Myanmar is de kyat (MMK). Daarnaast wordt de Amerikaanse dollar veel als betaalmiddel gebruikt. Hoewel er banken en pinautomaten zijn is het verstandig voldoende contact geld bij je te hebben.

De munteenheid van Myanmar

De nationale munt van Myanmar is de kyat (MMK). Dit spreek je uit als tjat; de k wordt in Myanmar als tj uitgesproken. Er zijn biljetten van 50, 100, 200, 500, 1000, 5000 en 10000 kyat. In Myanmar worden geen munten meer gebruikt.

Kijk voor de dagkoers op www.oanda.com.

Het is verboden om kyats in- of uit te voeren. Andere valuta mag je wel vrij in- en uitvoeren.

Met Amerikaanse dollars kun je in Myanmar overal terecht. In mindere mate geldt dit ook voor euro's. Zorg er wel voor dat de biljetten nieuw zijn. Kapotte, vieze of zelfs gekreukte biljetten worden geweigerd. Je kunt je dollars of euro's wisselen bij banken, hotels en wisselkantoortjes. Brengt je reis je op minder gangbare plekken, neem dan voldoende kyats mee.

Creditcards zijn op steeds meer plekken in Myanmar te gebruiken, maar we raden je aan altijd voldoende contact geld mee te nemen.

Sinds november 2012 kun je ook op steeds meer plekken geld pinnen. Je kunt per keer tot MMK 150.000 opnemen. Er gelden transactiekosten van 5.000 kyats (ca. $4). Geldautomaten vind je bij de meeste banken, de grote hotels, Scott Market en op luchthavens.

Dit betekent niet dat er altijd geld in de automaat zit. Daarom raden we je aan om voldoende contant geld mee te nemen.

Veilig met je bankpas naar het buitenland

Met je WereldPas kun je bij heel veel geldautomaten over de hele wereld terecht. Om veiligheidsredenen hebben Nederlandse en Belgische banken de bankpassen met Cirrus/ Maestro-logo echter standaard ingesteld op gebruik binnen Europa.

Wil je buiten Europa gebruik maken van geldautomaten, zorg er dan voor dat je deze instelling (tijdelijk) wijzigt naar ‘Wereld’. Dit kun je doen via internetbankieren of via het bankkantoor.

Neem de telefoonnummers van je bank mee, zodat je contact met hen kunt opnemen in het geval van verlies of diefstal.

Wij raden aan om voor noodgevallen altijd een extra creditcard mee te nemen op reis.