Feestdagen in Nepal

In Nepal gaat er geen maand voorbij of er wordt wel ergens een feest gevierd. Data van religieuze feestdagen veranderen ieder jaar omdat ze aan de maankalender zijn gerelateerd.

Altijd wel iets te beleven!

Er gaat geen maand voorbij of er wordt wel ergens een feest gevierd. Het is belangrijk er rekening mee te houden dat de data van religieuze feestdagen ieder jaar veranderen. Dit komt omdat deze gerelateerd zijn aan de maankalender in tegenstelling tot onze (op de zon gebaseerde) tijdrekening.

 

Enkele belangrijke feesten zijn:

  • Holi (maart): Om de komst van de lente te vieren, spuit iedereen elkaar onder met gekleurde vloeistof. Toeristen worden dan niet gespaard! 
  • Nawa Basra (april): Nepalees nieuwjaar. Wordt plaatselijk gevierd met optochten en picknicks.
  • Macchendranath (apri/mei): Zonder meer een spectaculair feest dat duizenden toeschouwers trekt. Het beeld van Macchendranath, de regengod van de Kathmandu-vallei, wordt door de straten van Patan voortgetrokken op zijn achttien meter hoge strijdwagen.
  • Indra Jaatra (september): Groot feest met processies van de levende godin Kumari. 
  • Dassain (oktober): Feest van de vruchtbaarheid en van de overwinning van goed over kwaad. 
  • Tihar/ Deepawali (oktober/november): Vijfdaags feest van het licht. 

Dassain
(ook wel Dashain of Durga Puja) is het belangrijkste feest in Nepal en wordt jaarlijks door de lokale bevolking gevierd rond eind september, begin oktober. De Nepalezen gaan naar hun huis/geboortedorp om het te vieren met hun familie en vrienden. Als reiziger zul je er her en der wel wat van meemaken, maar een specifieke plaats waar festivalactiviteiten plaats zullen vinden is van tevoren niet aan te wijzen. Dassain geldt voor veel hindoes als het begin van een nieuwe periode. Het feest eindigt bij volle maan, de schommels worden weer afgebroken en is het wachten tot het volgende Dassain.

Vlak voor Dassain houden de Nepalezen een grote voorjaarsschoonmaak en er worden overal primitieve schommels gebouwd van lange palen. Voor rondtrekkende toeristen is Dassain dan ook 'the festival of swings'. 

Het Tihar (Divali) festival start twaalf dagen na Dassain, het op één na grootste festival van Nepal. Divali is vergelijkbaar met onze Nieuwjaarsviering en vindt meestal plaats in oktober-november. De naam is afkomstig van Dipavali, wat ‘veel lichtjes’ betekent. Overal worden olielampjes buiten gezet om het huis, de winkel of de straat te verlichten in het donker en wordt Laxmi, de godin van welvaart en voorspoed, aanbeden. Kleurrijke versieringen, zoals de voetstappen van Laxmi, worden op de grond gemaakt tot aan de hoofdingang van de huizen. Dit alles om de godin naar de juiste plaats te leiden.
Op de markten van Kathmandu en Pokhara worden gedurende Divali typisch Nepalese vruchten, voedsel, snoepjes en goudsbloemen verkocht. Vooral in de avonduren zijn de markten hier erg sfeervol. Het Tihar festival is voor reizigers interessanter dan het meer bekende Dassain.