Upper Mustang Trekking

Trekking door ruige landschappen en langs authentieke dorpjes met Tibetaans boeddhistische kloosters en forten (11 dagen)

Trektocht naar het 'Verboden Koningkrijk' Mustang

Mustang wordt ook wel het Verboden Koninkrijk genoemd, omdat het gebied tot 1992 afgesloten was van de buitenwereld. Hier kun je naast ruige woestijn- en maanlandschappen een zeer oude Tibetaans boeddhistische cultuur ontdekken.

Omdat je de gehele trekking op hoogte blijft, je onderweg meerdere bergpassen van tegen de vierduizend meter bedwingt en de elementen (zoals een harde wind) meespelen, kun je dit als een zware trekking beschouwen. Maar dat afzien is het meer dan waard; Het gebied is ruig en kaal, maar heel indrukwekkend. De winderosie heeft prachtige sculpturen gevormd in het zachte kleurrijke gesteente dat prachtig afsteekt tegen een strakblauwe lucht. Van de vele forten en boeddhistische kloosters zijn een aantal nog dagelijks in gebruik. Voeg hier de authentieke dorpjes en de vriendelijke bevolking aan toe en je hebt de ingrediënten bij elkaar voor een onvergetelijke reis!

Je loopt samen met een privé gids en dragers die je bagage zullen dragen. Per twee personen is één drager inclusief en je kunt maximaal 15 kilo bagage per drager meegeven.

De hier vermelde wandeltijden geven een indicatie en zijn natuurlijk afhankelijk van je eigen wandeltempo. 

Dag tot dag beschrijving

Dag 1 Pokhara – Jomsom (2743 m) – Kagbeni (2810 m)  

ca.  25 minuten vliegen en ca. 4 uur wandelen

Begin de dag met een stevig ontbijt zodat je de nodige energie hebt voor onderweg. Na het ontbijt word je door je chauffeur opgehaald en vertrek je naar de luchthaven van Pokhara. Met een klein vliegtuigje vlieg je naar het bergdorpje Jomsom. De uitzichten tijdens de vlucht op het Annapurna massief zijn spectaculair. Je vliegt door de diepste kloof van de wereld, met de bergen Annapurna I (8100m) en Dhaulagiri (7000m) links en rechts van je terwijl de rivier Kali Gandaki op een hoogte van zo’n duizend meter kronkelend door de Himalaya stroomt. Onderweg heb je een schitterend uitzicht op de witte Himalaya pieken. Jomsom is flink wat kouder dan het tropische Pokhara, het landschap is rotsachtig en de lucht is ijl. In Jomsom maak je kennis met de gids en drager die je de komende dagen zullen vergezellen en je gaat meteen op pad. Je laat Jomsom achter je en wandelt vandaag in ongeveer drie uur langs de oostkant van de Kali Gandaki rivier naar Kagbeni. Je zult merken dat je op hoogte bent, maar gelukkig hoef je niet stijl omhoog te klimmen want Kagbeni ligt maar 100 meter hoger dan Jomsom.

Kagbeni is een klein plaatsje wat op de grens van het Mustang gebied ligt. De huizen hebben hier platte daken zoals in Tibet. Je hebt hier een oud boeddhistisch klooster wat uit de 15e eeuw stamt waar een monnik je wellicht een rondleiding wil geven, een donatie voor de herstel van het klooster wordt daarbij op prijs gesteld. Vanaf het dak van het klooster heb je ook een prachtig uitzicht over Kagbeni en de omgeving.  Naar het noorden strekt de Kali Gandaki zich uit naar het Mustang gebied. Kagbeni is een interessante plek om rond te dwalen, geiten en koeien banen zich een weg door de smalle steegjes en onderweg vind je oude schilderingen en beeltenissen.

Dag 2 Kagbeni - Chele (3050 m)

 ca. 6 uur wandelen

Na een vroeg ontbijt begint de eerste échte lange wandeldag. De wind trekt flink aan naarmate de dag vordert, dus hoe meer kilometers je 's ochtends kunt maken, hoe beter.

Het begint meteen pittig met een steile klim. De weg die je gaat volgen loopt namelijk langs de richel aan de oostkant van de rivier. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht op de lager gelegen vallei en naar het oosten kun je de bergreuzen Nilgiri north (7061 m), Tilicho peak (7134 m) en Nilgiri central (6940 m) bewonderen. De uitzichten onderweg zijn fantastisch; rotswanden van verschillende kleuren rood, oranje en grijs, adembenemende karstformaties, steile rotswanden waarin de eerdere bewoners van de vallei grotten hebben uitgehouwen die zij gebruikten als grafkamers, ook wel luchtgrotten genoemd.

Na ongeveer tweeëneenhalf uur lopen kom je langs Tangbe, dit is een typisch klein Mustang-dorp, vol met zwarte, witte en rode chörtens (stupa’s) en met tal van smalle steegjes tussen witgekalkte huizen. Het gebied rond het dorp is pittoresk vanwege de appelboomgaarden en boekweit- en gerstvelden.

De weg loopt op en neer tot je Chhusang bereikt, hier stop je voor een welverdiende lunch. Een fraai dorpje waar ze door middel van irrigatie in het kale landschap een groene oase hebben gecreëerd. Na Chhusang zal de weg langs de brede rivierbedding van de Kali Gandaki lopen, dus dit is een vrij vlakke route. Na de brug zal de weg stijl omhooglopen naar het plateau waar Chele op ligt en zul je de brede rivier achter je laten. Verder naar het noorden zal deze steeds kleiner en smaller worden. Na het oversteken van de brug en tijdens het omhoog klimmen uit de vallei zul je spectaculaire geërodeerde rode kliffen met ontelbare grotten passeren. Het dorpje Chele is tegen de berg gebouwd en biedt een mooi uitzicht op de brede vallei. Hier ervaar je de ware omvang van de Tibetaanse invloed in de regio. Veel huizen hebben schapenhoorns of schedels boven de deur hangen, want dit zou kwade geesten afweren. Ook lopen er Tibetaanse mastiff honden rond. Je ziet hier meer Chinese goederen omdat deze regio een lange handelsgeschiedenis met Tibet heeft die tot op de dag van vandaag voortduurt.

Dag 3 Chele - Geling (3570 m)

ca. 6 uur wandelen


De komende dagen loop je voornamelijk door hooggelegen woestijnlandschappen. Je zult daarbij reusachtige valleien in en uit klimmen tot aan het verste punt van de trek; het historische stadje Lo Manthang.

Vandaag maak je een pittige klim omhoog tot aan de rand van de canyon, waar je aan de overkant het stadje Ghyakar ziet liggen. Er loopt een stenen muur rondom de stad en de omliggende velden. Je loopt omhoog langs deze canyon tot aan de Chele pas (3630 m) waarna je afzakt naar een groene vallei naar het dorp Samar. Dit is een populaire stop voor karavanen met paarden, dus je ziet hier veel stallen waar paarden en muilezels staan. 

Na Samar vervolg je de weg naar boven om vervolgens weer naar de rivier af te zakken. Onderweg zul je meerdere passen over gaan, met als hoogste punt de Yamdo La pas met 4010 meter. Ook passeer je een grote beschilderde stupa voordat je afslaat naar het pittoreske dorpje Geling. Geling is omringd door groene gerstvelden en populieren. Een groot, rood beschilderd klooster kijkt uit over de witgekalkte huisjes die verspreid liggen in de vallei.

Dag 4 Geling - Tsarang (3650 m)

ca. 6 uur wandelen

Ook op deze vierde wandeldag loop je voornamelijk door kale, uitgestrekte woestijnlandschappen. Je loopt langs grote rotsmassieven in meerdere tinten. Onderweg kom je tekenen van het boeddhisme tegen, zo loop je langs de langste manimuur (een muur van stenen waarin de mantra ‘Om mani padme hum’ is uitgehakt).

Je steekt weer enkele hoge passen over van rond de 4000 meter hoogte en onderweg is het flink klimmen.
Tsarang heeft de charme van een rustieke boerderij, je vindt er veel paarden en koeien in de steegjes van de witgekalkte huisjes met kleurrijke deuren. Rondom het dorp vind je vele chörtens (stupa’s), een voormalig paleis en een recent gerestaureerd 16e-eeuws klooster.

Dag 5 Tsarang - Lo Manthang (3840 m)

ca. 4 uur wandelen


Vandaag is het een halve dag wandelen naar het verste stadje van de trek: Lo Manthang, de culturele hoofdstad van Mustang. Maar voordat het zover is wandel je eerst naar beneden naar de rivier, om vervolgens weer te stijgen. Hier ben je omgeven door een onherbergzaam maanlandschap in grijze en gele tinten. Wanneer je de laatste bergpas van de dag oversteekt, de Lo pas (3950 m), kun je voor het eerst de historische, ommuurde stad zien liggen. Vanaf daar is het nog een uur lopen naar de poort van de stadsmuren.

Lo Manthang is een ommuurde stad en de enige plek waar je de stad in kunt, is bij de poort aan de noordoostkant. De muur is 750 meter lang, 9 meter hoog en beschikt over 14 torens. De vlakte rondom de stad is bezaaid met ommuurde irrigatievelden waar gerst, erwten, boekweit en mosterd worden verbouwd.

Dag 6 Rustdag Lo Mantang

Vandaag kun je een rustdag nemen en in Lo Manthang op ontdekkingstocht gaan. Er zijn drie kloosters die de moeite waard zijn om de bezichtigen. Misschien heb je daar de mogelijkheid om een ceremonie bij te wonen waarbij de monniken Tibetaanse mantra’s zingen. Hier kun je het kloosterleven van de monniken van dichtbij meemaken. 

Binnen de stadmuren bevindt zich ook het koninklijk paleis van de vroegere Raja van Mustang. Omdat deze stad zich bevindt op de oude handelsroute vind je hier veel winkeltjes en handelswaar uit Tibet, China en India. Er is hier ook een postkantoor, een unieke plek om een kaart naar de andere kant van de wereld te sturen.

Maar als je zin hebt om vandaag ook weer even de benen te strekken, kun je ervoor kiezen om samen met je gids een dagtocht te maken naar Chhoser, hier zijn een aantal prachtige kloosters, waarvan één uit de rotsen is gehouwen, en vele oude rotswoningen die je (onder begeleiding van de gids) kunt bezoeken

Deze tocht duurt ongeveer drie uur.

Dag 7 Lo Manthang - Drakmar (3800 m)

ca. 6 uur wandelen

Vanaf nu vervolg je je weg terug richting Jomsom, maar via een andere route. Het uitzicht zal je elke keer weer doen verbazen, de kleuren in het landschap veranderen met de stand van de zon en nu je terugloopt ervaar je de zon vanuit een andere hoek. Onderweg passeer je het dorpje Gyakar wat een 1200 jaar oud klooster herbergt dat bekend staat om zijn rotsschilderingen. Halverwege de middag arriveer je in Drakmar. Rondom Drakmar vind je prachtige rode kliffen en rotswanden waaruit weer ontelbare grotwoningen zijn uitgehouwen.

Dag 8 Drakmar - Syangboche (3475 m)

ca. 5 tot 6 uur wandelen

Vandaag begin je vroeg aan de wandeling om de harde wind zoveel mogelijk te vermijden.

Vlak na Drakmar kom je al snel terug op de route die je op de heenweg hebt belopen. De tocht gaat vandaag grotendeels bergafwaarts, waarbij je door een droog plateau loopt en afzakt naar de velden van Geling en Syangboche. Vanaf hier heb je ook een prachtig uitzicht op de bergreuzen Dhaulagiri en Nilgiri.

Dag 9 Syangboche - Chhusang (3050 m)

ca. 6-7 uur wandelen

De landschappen die vandaag op de planning staan zijn weer fenomenaal! Grote machtige bergmassieven met op de voorgrond rode, grijze en gele rotspartijen uitgesleten in bijzondere vormen. In de valleien vormen de dorpjes plukjes groene oases. Onderweg stop je in het dorpje Samar voor de lunch. Na Chele daal je af naar de rivier en hier vervolg je weer de route langs de rivierbedding van de Kali Gandaki

Aan het eind van de dag arriveer je in Chhusang, dit is een van de vijf dorpen in het gebied (samen met Chele, Ghyakar, Tangbe en Tsetang) waar de Gurung-cultuur dominant is. De Gurung’s komen uit pré-boeddhistisch Tibet, waardoor hun religie nog sterk animistische aspecten heeft. Daarom vind je er veel horens en schedels van dieren boven de deuren van de huizen, om de boze geesten af te weren.

Dag 10 Chhusang naar Jomsom (2700 m)

ca. 7 uur wandelen

Vandaag staat de laatste wandeldag van de trek op het programma! En bereid je maar voor op een lange tocht. Zorg voor een vullend ontbijt en ga vroeg op pad. Je loopt weer de gehele dag langs de machtige Kali Gandaki. Rond lunchtijd bereik je Kagbeni, waar je pauzeert. Hierna zal de route van Upper Mustang samenstromen met die van het Annapurna Circuit dus je zult vanaf nu meer trekkers tegenkomen onderweg. Je neemt hier dus afscheid van dit bijzondere gebied.

In drie uur wandel je van Kagbeni naar Jomsom, waar je de laatste nacht van de trekking doorbrengt.

Dag 11 Jomsom – Pokhara

ca. 25 minuten vliegen

Na het ontbijt vertrek je richting de luchthaven. Je vliegt vandaag weer terug naar Pokhara. Geniet nog van het uitzicht vanuit het vliegtuig, want binnen een half uurtje sta je weer in het lager gelegen Pokhara waar een transfer je naar het hotel van je keuze zal brengen.