Bagage en kleding in Noord-Korea

Omdat je in Noord-Korea toch de beschikking hebt over eigen vervoer is het niet erg belangrijk hoe je je bagage meeneemt, in een rugzak of een koffer. Wat betreft je kleding raden we je aan om praktische kleding mee te nemen die zich makkelijk laat combineren (laag over laag). We vragen je om in je kledingkeuze respect te tonen voor de lokale cultuur.

Met stropdas naar het Kimsusan Memorial Palace

Omdat je in Noord-Korea toch de beschikking hebt over eigen vervoer is het niet erg belangrijk hoe je je bagage meeneemt, in een rugzak of een koffer. 

Wat betreft je kleding raden we je aan om praktische kleding mee te nemen die zich makkelijk laat combineren (laag over laag). We vragen je om in je kledingkeuze respect te tonen voor de lokale cultuur. Zo zijn korte broeken of rokken en hemdjes absoluut taboe en wordt deze kleding in boeddhistische tempels niet op prijs gesteld.

Daarnaast wordt er bij enkele gelegenheden (zoals bij een bezoek aan het Kumsusan Memorial Palace) gevraagd om nette kleding. Dit houdt in dat bergschoenen hier niet geaccepteerd worden maar nette gymschoenen wel. Daarnaast is het voor de mannen voldoende om een net shirt en een stropdas te dragen.  


Denk bij het samenstellen van je bagage aan bijvoorbeeld: handdoek (voor de meer eenvoudige guesthouses buiten de grote steden), wandelschoenen, waterfles, wasmiddel, weerldstekker, reisgids, lakenzak, toiletartikelen, badslippers, zwemkleding, wekker, schrijfgerei, beker en zakmes. Daarnaast is een zaklamp geen overbodige luxe.  

Goed om te weten:

Naast de gewone voorschriften is het nadrukkelijk verboden literatuur over Noord-Korea mee te nemen dat is gepubliceerd buiten de republiek Noord-Korea (een reisgids is geen probleem). Verder is het verboden om een radio, een mobiele telefoon of een verrekijker mee te nemen. De douane op de trein zal hierop streng controleren.

Voor mensen die hun telefoon ook als wekker gebruiken is het daarom handig een reiswekker mee te nemen.  

De douane op de trein zal ook de foto's gaan controleren die je gemaakt hebt. Het is daarom raadzaam een extra geheugenkaartje mee te nemen. Geheugenkaartjes met GPS zijn verboden, we adviseren daarom deze thuis te laten.