Reisdocumenten voor Oezbekistan & Turkmenistan

Voor een reis naar Oezbekistan en Turkmenistan dien je in het bezit te zijn van een paspoort dat aan het eind van je reis nog minimaal zes maanden geldig is. Controleer altijd voordat je op reis gaat wanneer je paspoort verloopt.

Reisdocumenten

Voor Nederlandse reizigers geldt:

Bij YourWay2GO raden we je aan om op reis te gaan met een paspoort dat aan het eind van je reis nog minimaal zes maanden geldig is. Controleer altijd voordat je op reis gaat wanneer je paspoort verloopt. 

Alle Nederlandse reizigers dienen, ongeacht de leeftijd, in het bezit te zijn van een eigen internationaal paspoort. Voor meer informatie hierover kun je terecht bij je gemeente.

Wij raden je aan om een kopie van je paspoort op reis mee te nemen. Stop deze kopie bij je bagage. Mocht je onverhoopt je paspoort verliezen, dan heb je in ieder geval nog een kopie.

Een andere tip: stuur een scan van je paspoort naar je eigen e-mailadres. Dan kun je die ter plekke altijd uitprinten.

Reizigers die over een andere dan de Nederlandse nationaliteit beschikken, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s).

Dat geldt ook voor reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar. Er kunnen afwijkende toelatingseisen gelden.

Reist een kind met een andere achternaam dan de jouwe met je mee, dan kan er gecontroleerd worden of er daadwerkelijk een ouder-kindrelatie is. Doel van deze extra controle is om kindontvoeringen tegen te gaan.

Sommige landen eisen een verklaring waaruit blijkt dat de meereizende volwassene ook daadwerkelijk de ouder is of het gezag heeft. Informeer hiernaar bij de ambassade of het consulaat van het land van bestemming. Op de site van de Koninklijke Marechaussee kun je een toestemmingsformulier downloaden.

Reist een kind mee met iemand die niet de ouder is, bijvoorbeeld een oom of tante of met de ouders van een vriend(innet)je, dan eisen sommige landen een verklaring waarin de ouders toestemming geven voor deze reis. Je kunt bij de ambassade of het consulaat van het land van bestemming informeren naar de toelatingseisen die voor dit land gelden.

Visum bij aankomst in Oezbekistan

Hieronder vermelden wij de visumprocedure voor Oezbekistan en Turkmenistan, zoals bekend bij het publiceren van deze editie (januari 2019). Dit geldt voor reizigers met een Nederlandse of Belgische identiteit.

Voor je reis naar Oezbekistan heb je geen visum nodig. Bij aankomst ontvang je een stempel in je paspoort, waarmee je dertig dagen in het land kunt blijven.

Heb je een andere nationaliteit dan de Nederlandse of Belgische, neem dan zelf contact op met de Oezbeekse ambassade om je visum te regelen.

Authorisatie en visum voor Turkmenistan

Voor Turkmenistan is wel een visum nodig. Dit dien je voor vertrek uit Nederland te regelen. De ambassade van Turkmenistan bevindt zich in Brussel.

Ook heb je een authorisatie van de Turkmeense overheid nodig. Wij regelen deze authorisatie voor jou als je je reis naar Turkmenistan bij YourWay2GO boekt.

Op de website van Visumloket vind je alle informatie over de benodigde reisdocumenten en formulieren. Tevens vind je hier informatie waar je de formulieren en je paspoort naartoe kunt sturen of kunt afgeven. Dien je aanvraag 4 tot 6 weken voor vertrek van je reis in bij Visumloket. De visumkosten zijn inclusief bemiddelingskosten en kosten voor het aangetekend retour sturen van de reisdocumenten.

Registratie in Oezbekistan


In elk hotel dat je bezoekt word je geregistreerd. Dat is een regel die de overheid van Oezbekistan voorschrijft.

BIj het uitchecken krijg je je paspoort terug met daarin een registratiebriefje. Al deze briefjes moet je bij het verlaten van het land bij de douane kunnen tonen. Bewaar ze dus goed.

Vlieg je naar afgelegen gebieden als Termez en Nukus en reis je naar de Ferganavallei, dan zul je bij aankomst op de luchthaven of onderweg worden geregistreerd. Dit is vanwege de ligging van deze steden bij de grens met Turkmenistan, Afghanistan en Tadjikistan.

Het is daarom raadzaam je paspoort in je handbagage mee te nemen.