Beste reistijd voor Peru en Bolivia

Doordat Peru dicht bij de evenaar ligt, worden de seizoenen nauwelijks beïnvloed door veranderingen van de stand van de zon. De beste periode om Peru te bezoeken is van april t/m oktober. Dit is het droge seizoen. De beste reistijd voor Bolivia is van mei tot en met oktober. 

Het klimaat in Peru

Peru heeft niet één klimaat. Doordat Peru dicht bij de evenaar ligt, worden de seizoenen nauwelijks beïnvloed door veranderingen van de stand van de zon. Toch zijn er verschillen waar te nemen tussen in de maanden november tot april en van april tot november.

Door het zeer afwisselende landschap dat Peru heeft, zijn er verschillende klimaatgebieden te onderscheiden. Omdat het klimaat afhankelijk is van onder andere de geografische ligging, hoogte en de zeestroming is Peru onder te verdelen in drie klimaatzones: 
1. de kust
2. het hoogland 
3. het regenwoud

De kust

Door de invloed van de warme golfstroom ‘El Niño’ voor de kust van Peru liggen de zomerse maanden tussen december en april. Deze korte zomer gaat gepaard met kleine buien. De temperatuur is aangenaam en ligt tussen de 25°C en 35°C.

Van april tot en met november overheerst de koude Humboldt-golfstroom die langs de kust voor een hardnekkige mistlaag zorgt, de zogenaamde ‘Garua’ die zich uitstrekt van het zuiden van Peru tot 200 kilometer ten noorden van Lima. Ga je landinwaarts dan laat de zon zich weer zien. De temperatuur ligt overdag gemiddeld tussen de 15°C en 25°C, veel frisser dan je zou verwachten. 

Het hoogland

In de Andes heerst een hooggebergteklimaat. Het klimaat hier is gematigd en redelijk constant. De temperatuursverschillen hebben vooral te maken met dag en nacht en de hoogte waarop je je bevindt. Over het algemeen geldt: hoe hoger, hoe kouder.

Het klimaat in de Andes heeft ook een droog en een nat seizoen. Het droge seizoen loopt van mei tot en met oktober en de lucht is deze periode vaak helder. De temperaturen variëren tussen de 15°C en 25°C, afhankelijk van de hoogte. Wanneer de zon onder is, koelt het snel af. 's Nachts daalt de temperatuur al snel tot 0 - 5°C.

 De regenperiode in loopt van november tot april. Het kan gedurende deze periode dagenlang regenen. De temperatuurverschillen tussen dag en nacht zijn dan minder extreem. ’s Middags is het rond de 20°C, en in de nacht ongeveer 5°C.

Het regenwoud

Ten oosten van de Andes vind je het regenwoud wat het grootste gedeelte van Peru beslaat. In het regenwoud heerst een subtropisch klimaat. Het is hier het gehele jaar door vochtig en de temperaturen liggen rond de 25 °C.

Het regenseizoen in de loopt hier van november tot april. De regenbuien zijn over het algemeen kort en krachtig en na de regen schijnt meestal weer snel de zon. Deze periode heeft wel regelmatig te kampen met flinke overstromingen. In het droge seizoen, april tot en met november valt er veel minder regen in het regenwoud.

De beste periode om Peru te bezoeken is van april t/m oktober. Dit is het droge seizoen. In de maanden mei t/m augustus, het populaire seizoen, is het hier winter en dus flink koud op hoogte. Toch zijn de maanden september t/m december ook steeds meer in trek, omdat het wat minder druk is en de temperaturen wat aangenamer zijn. In deze periode dien je wel rekening te houden met wat bewolking en af en toe een bui.

Wanneer naar Bolivia te gaan

Bolivia ligt ten zuiden van de evenaar waardoor de seizoenen tegenovergesteld zijn aan die in Nederland en België. Het klimaat wordt beïnvloed door de massieve bergketens van de Andes die het land in verschillende klimaatzones verdelen.

In het noorden (Amazonas) is het over het algemeen tropisch en vochtig, in het zuidoosten (Chaco) heet en droog. De valleien (valles) liggen in het midden van het land, wollen kleding is in juli en augustus geen overbodige luxe. 

Het hoogland (Altiplano) ligt op een hoogte van meer dan 3000 meter. Op deze kale en droge hoogvlakte kan het kwik vooral 's nachts en in de Boliviaanse winter flink dalen. Vooral de zoutvlakte bij Uyuni staat bekend om haar zeer lage nachttemperaturen van rond -20° C.

Overdag zijn de temperaturen veel hoger en kun je zelfs in de winter soms in een trui of T-shirt rondlopen. Het Titicacameer ligt op ongeveer 3700 meter. Ook hier daalt de temperatuur 's nachts vaak beneden het vriespunt. Voor dit gebied geldt hetzelfde klimaat als voor de hoogvlakte in Bolivia. Het regenseizoen is in de zomer, van december tot april. De winter, van mei tot augustus, is droog en het kan erg koud zijn. 

De beste reistijd voor Bolivia is van mei tot en met oktober. De temperaturen liggen in deze tijd weliswaar wat lager, maar regenbuien zijn spaarzaam. Houd er wel rekening mee dat in de bergen regenbuien het gehele jaar voor kunnen komen.

Temperaturen in Peru

Hieronder vind je een overzicht van de gemiddelde temperatuur in Lima en Arequipa per maand, het gemiddeld aantal zonuren per dag en het aantal dagen per maand met neerslag. Realiseer je wel dat geen jaar meer hetzelfde is. Regelmatig regent het als het droog 'moet' zijn en omgekeerd. In ieder geval heb je zo een indruk wat je kunt verwachten.

Beste reistijd Lima

 

Temperatuur

Zon

Neerslag

Januari

25

6

1

Februari

25

7

1

Maart

25

7

0

April

24

7

0

Mei

21

4

0

Juni

18

1

1

Juli

18

1

1

Augustus

17

1

1

September

18

1

1

Oktober

19

3

1

November

21

4

0

December

23

5

0


Temperatuur = Gemiddelde temperatuur in C.
Zon = Gemiddeld aantal zonuren per dag
Neerslag = Aantal dagen met meer dan 1 mm neerslag per maand

Beste reistijd Arequipa

 

Temperatuur

Zon

Neerslag

Januari

17

7

4

Februari

17

7

10

Maart

17

7

5

April

17

8

0

Mei

17

8

0

Juni

16

9

0

Juli

16

9

0

Augustus

16

9

0

September

16

8

0

Oktober

17

8

0

November

17

8

1

December

17

8

1


Temperatuur = Gemiddelde temperatuur in C.
Zon = Gemiddeld aantal zonuren per dag
Neerslag = Aantal dagen met meer dan 1 mm neerslag per maand

Temperatuur in Bolivia

Hieronder vind je een overzicht van de gemiddelde temperatuur in La Paz per maand, het gemiddeld aantal zonuren per dag en het aantal dagen per maand met neerslag. Realiseer je wel dat geen jaar meer hetzelfde is. Regelmatig regent het als het droog 'moet' zijn en omgekeerd. In ieder geval heb je zo een indruk wat je kunt verwachten.

Beste reistijd La Paz

 

Temperatuur

Zon

Neerslag

Januari

13

6

21

Februari

13

5

18

Maart

13

5

16

April

13

6

9

Mei

12

7

5

Juni

10

8

2

Juli

10

8

2

Augustus

11

7

4

September

12

6

9

Oktober

13

6

9

November

14

6

11

December

14

6

18


Temperatuur = Gemiddelde temperatuur in C.
Zon = Gemiddeld aantal zonuren per dag
Neerslag = Aantal dagen met meer dan 1 mm neerslag per maand