Geldzaken in Scandinavië

In Noorwegen betaal je met de Noorse kroon, in Zweden met de Zweedse kroon en in Finland met de Euro. Met een creditcard kun je overal terecht.

Kronen & Euro's

De munteenheid van Noorwegen is de Noorse Kroon (NOK), Zweden heeft de Zweedse Kroon (SEK) en in Finland betaal je met de Euro. De Noorse en Zweedse Kroon liggen qua wisselkoersen dicht bij elkaar maar zijn net niet gelijk. Voor 1 Euro krijg je iets meer dan 10 Noorse of Zweedse Kronen dus je kunt redelijk eenvoudig (bij benadering) omrekenen. Kijk voor de actuele wisselkoers op www.oanda.com.

Het is niet nodig om voor je vertrek geld te wisselen. Noorwegen, Zweden en Finland hebben voldoende pinautomaten. Je kunt bij aankomst op de luchthaven eventueel geld wisselen of pinnen als je het prettig vindt om wat contanten op zak te hebben maar contant geld heb je eigenlijk niet nodig. In Zweden kun je zelfs op steeds minder plaatsen nog met contant geld terecht. 

Creditcard en pinpas mee

Vrijwel alle transacties in Scandinavië kun je met een creditcard of pinpas doen, of het nu grote of kleine bedragen betreft. Een drankje, een koelkastmagneet, tol- of parkeergeld, het kan allemaal met plastic worden betaald. Op steeds meer plaatsen kun je ook contactloos betalen met je mobiele telefoon. Pin dus zo min mogelijk. Zo heb je geen onnodige bankkosten en houd je op het einde van je reis geen in Nederland onbruikbare Kronen over.

Wij raden je dus sterk aan om zowel een creditcard als je pinpas mee te nemen. Voor het huren van de auto heb je in ieder geval een creditcard nodig. 

Bankpassen en creditcards kennen een bestedingslimiet per dag of per maand. De bank of creditcardmaatschappij kan deze op verzoek verhogen. Het beste kun je dit regelen voor je op reis gaat. 

Doorgaans staat je bankpas op 'Europa'. Voor landen die niet binnen de EU vallen, maar wel in Europa liggen hoef je je bankpas niet op 'wereld' te zetten. Let erop dat sommige geldautomaten zich anders gedragen dan in Nederland of België. Soms krijg je eerst je geld en daarna pas je pinpas. Loop dus niet meteen weg als je je geld hebt ontvangen.

Wanneer je met een creditcard of bankpas betaalt en je moet selecteren of je in de lokale valuta of in je eigen valuta wilt betalen, kies dan altijd de lokale valuta omdat de wisselkoers dan voordeliger is.

Het prijspeil in Scandinavië

Scandinavië heeft de reputatie duur te zijn. Het prijspeil ligt inderdaad hoger dan bij ons maar met een beetje creativiteit kun je de kosten heel goed binnen de perken houden. Over het algemeen kun je stellen dat Noorwegen het duurste land is, daarna volgt Zweden en in Finland komt het prijspeil al meer in de buurt van wat je in Nederland gewend bent. Een en ander hangt er natuurlijk ook van af wat je van plan bent te gaan ondernemen. Wandelen in de vrije natuur is gratis. Excursies zoals walvissen spotten, huskysafari's en gletsjerwandelingen kunnen je benodigde zakgeld fors doen oplopen. 

Restaurants zijn er in verschillende prijsklassen van pizzeria's tot exclusieve restaurants. Je hoeft natuurlijk niet voor elke maaltijd uit eten te gaan. Haal wat lekkers bij de supermarkt en geniet onderweg in de natuur van een picknick, of laat je verleiden door een heerlijke versnapering van een foodtruck of een snelle hap in een markthal. Ontbijt is trouwens al inbegrepen tijdens onze reizen. Sommige accommodaties stellen een keukentje ter beschikking waar je zelf kunt kokkerellen.

Drank is erg prijzig door de hoge accijnzen, zeker in een restaurant. Als je houdt van een biertje of wijntje na een dag vol avontuur, overweeg dan om vanuit Nederland wat alcoholische drank mee te nemen (binnen de toegestane hoeveelheid natuurlijk). Reis je naar Zweden of Finland, dan mag je behoorlijk wat liters meenemen. De regels in Noorwegen, dat geen deel uit maakt van de EU, zijn strikter als het om invoer van alcohol gaat.

Koop geen water in flessen maar neem een eigen drinkfles mee en vul die gewoon in je hotel. Vrijwel nergens ter wereld heb je zo’n schoon drinkwater als in Scandinavië.

Brandstofprijzen zijn goedkoper dan in Nederland maar vergeleken met de rest van Europa nog steeds aan de hoge kant.

Fooien zijn niet heel gebruikelijk in Scandinavië. Bedienend personeel in restaurants zal een afronding naar boven absoluut waarderen. Ook gidsen, chauffeurs en portiers stellen een fooi zeker wel op prijs.