Feestdagen in Vietnam

Vietnam kent tal van nationale en religieuze feestdagen. De Vietnamezen gaan uit van de maankalender. Dit betekent dat feestdagen elk jaar op een andere dag vallen en geldt ook voor Têt, het Nieuwjaarsfeest.

Wat wordt er wanneer gevierd? 

Vietnam kent tal van nationale en religieuze feestdagen. Een aantal van belangrijke nationale feestdagen zijn:

  • King Vuong Huong Commemoration, een feestdag voor de 'oprichters' van Vietnam (29 april)
  • Hereniging van Noord- en Zuid-Vietnam (30 april)
  • Dag van de Arbeid (1 mei)
  • Onafhankelijkheidsdag (2 september)
De Vietnamezen gaan uit van de maankalender. Dit betekent dat feestdagen elk jaar op een andere dag vallen en geldt ook voor Têt, het Nieuwe Jaar.

Têt valt altijd tussen midden januari en midden februari (in 2024 van 9 februari tot en met 15 februari). In de periode rondom Têt zijn de Vietnamese wegen erg rustig en zijn de banken gesloten. Wij raden je aan om niet in deze periode door Vietnam te reizen. Hotels zijn vaak volgeboekt en treinkaartjes zijn moeilijk te bemachtigen.

Je hebt geluk als je Vietnam in mei bezoekt: tijdens het Lantaarn Festival zijn de tempels en pagodes prachtig verlicht door lantaarns. In augustus wordt de dolende-zielendag gevierd. Dit feest is gewijd aan de zielen van de gestorvenen die geen kinderen hebben om voor hen te bidden.

Het mid-herfstfeest, of Têt Trung Thu is een kinderfeest. De kinderen worden verwend met cadeautjes, kleurrijke drakendansen en speciale gerechten. Een maand later wordt de komst van de winter gevierd met het oplaten van vliegers.